BUCURESTI, 1 august – O POSIBILA EXCLUDERE A MEDICAMENTELOR CU PRETURI SUB 10 RON DIN LISTA DE MEDICAMENTE COMPENSATE AR INSEMNA ,,SUPRATAXAREA” INDIRECTA A PACIENTILOR, O INCALCARE A PROGRAMULUI DE GUVERNARE ASUMAT SI, PE TERMEN MEDIU, CRESTEREA CHELTUIELILOR BUGETARE, POTRIVIT ASOCIATIEI PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR).

,,Efectul imediat al excluderii medicamentelor cu preturi sub 10 Ron din lista de compensate va fi pe de o parte reducerea accesului la tratament pentru pacientii cu venituri reduse, iar pe de alta parte majorarea pe termen mediu a cheltuielilor bugetare. Mai exact, pacientii vor suporta costuri mai ridicate prin sistemul de coplata, iar statul va fi nevoit sa deconteze medicamente mai scumpe„,a explicat DIRECTORUL EXECUTIV AL APMGR LAURENTIU MIHAI.

In realitate impactul bugetar al medicamentelor compensate cu preturi sub 10 RON este redus, acestea reprezentand doar 11,4% din valoarea sumelor platite de catre stat pentru medicamente in primul semestru din 2012, potrivit datelor furnizate de compania de cercetari Si analize de piata Cegedim.

Totodata, datele Cegedim arata ca, in aceeaSi perioada, medicamentele cu preturi sub 10 Ron au reprezentat 56,2% din volumul de medicamente cu prescriptie medicala utilizate in Romania, ceea ce indica folosirea pe scara larga a acestora, in special de catre populatia cu venituri reduse. Concret, daca in Romania se utilizeaza cca 400 milioane de cutii de medicamente cu prescriptie medicala, scoaterea din lista de compensare a produselor sub 10 ron ar presupune eliminarea de la decontare a mai mult de jumatate din acestea.

Consideram ca este necesara o abordare responsabila, in acord cu problemele de sanatate inregistrate la nivel national, in contextul in care medicamentele cu preturi sub 10 Ron trateaza afectiuni foarte raspandite in Romania. Spre exemplu, pe segmentul afectiunilor cardiovasculare, Romania ocupa unul dintre primele locuri la nivelul UE – doi din trei romani mor din aceasta cauza;la fiecare 30 de minute un roman sufera un infarct de miocard acut, iar unul din zece nu supravietuieste. Potrivit statisticilor, 7 milioane de romani sufera de boli cardiovasculare”,  a adaugat Laurentiu Mihai.

Lista medicamentele cu preturi sub 10 Ron, cuprinde produse care acopera o gama larga de categorii terapeutice:

  • Peste jumatate (58,5%) din ANTIBIOTICELE cu prescriptie medicala utilizate in Romania au preturi sub 10 ron. TotuSi, acestea reprezinta doar 11,6% din efortul de decontare al statului roman pentru aceasta categorie de medicamente.
  • 43,5% din MEDICAMENTELE cu prescriptie medicala utilizate in Romania PENTRU AFECTIUNI CARDIOVASCULARE au un pret sub 10 ron Si reprezinta doar 13,7% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afectiuni.
  • 51,4% din MEDICAMENTELE cu prescriptie medicala utilizate in Romania PENTRU AFECTIUNI ALE SISTEMUL DIGESTIV au preturi sub 10 ron si reprezinta doar 12,5% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afectiuni.
  • 70% din MEDICAMENTELE cu prescriptie medicala utilizate in Romania PENTRU AFECTIUNI ALE SISTEMULUI NERVOS au preturi sub 10 ron si reprezinta doar 13,9% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afectiuni.
  • 80% din MEDICAMENTELE cu prescriptie medicala utilizate in Romania PENTRU AFECTIUNI ANTIREUMATICE au preturi sub 10 ron si reprezinta doar 25,1% din valoarea sumelor decontate pentru aceste afectiuni.

Companiile membre ale APMGR privesc cu ingrijorare declaratiile recente ale ministrului sanatatii, Vasile Cepoi, care anunta posibila includere a sumelorcheltuite pentru medicamente ieftine si pentru boli usor tratabile” in sistemul facultativ de asigurari de sanatate, nu in pachetul de baza. O asemenea masura ar limita accesul pensionarilor Si al familiilor cu venituri reduse la tratamente medicale, in conditiile in care efortul financiar suportat de aceStia ar creSte considerabil, ca urmare a scoaterii de la compensare a medicamentelor cu preturi accesibile.

Actualul Executiv isi propunea in programul de guvernare asumat sa incurajeze consumul de medicamente generice, cu scopul de a asigura accesul unui numar cat mai mare de pacienti la tratament farmaceutic. „In realitate vedem ca Ministerul Sanatatii nu este cu adevarat preocupat de optimizarea cheltuielilor din sistemul medical. Directiile anuntate risca sa produca efecte complet opuse obiectivelor anuntate de incurajare a consumului de medicamente generice Si reducere a cheltuielilor bugetare, precum Si sa limiteze accesul populatiei la tratament medical”, a concluzionat Laurentiu Mihai.