DESPRE APMGR

Infiintata in 2009 la initiativa unui grup dinamic de companii producatoare de medicamente generice de inalta calitate, Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania este o organizatie non-guvernamentala si indepedenta care isi propune sa contribuie in mod activ la imbunatatirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacientii romani.

In întreaga lume, medicamentele generice reprezintă soluția pentru cresterea accesului la tratament farmaceutic. In Romania, pentru a avea un sistem de sănătate la nivel european, trebuie să luăm drept exemplu soluțiile identificate la nivel european, unde prin incurajarea consumului de medicamente generice s-a reusit imbunatatirea accesului la asistență medicală de inalta calitate pentru un număr mai mare de pacienți, in conditii de eficienta sporita a cheltuielilor publice.

In prezent APMGR reuneste cele mai importante companii din domeniul productiei de medicamente generice prezent pe piata romaneasca: Accord Healthcare,  Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Magistra CC, Medochemie, Viatris, Sandoz, Teva, Zentiva, Antibiotice S.A, Terapia S.A .

Incepand cu anul 2011, APMGR este afiliata la asociatia Medicines for Europe, organizatia reprezentativa a industriei producatoare de medicamente generice si biosimilare din Europa. Constituita in 1993, Medicines for Europe reuneste toate companiile producatoare de medicamente generice din Europa si asociatiile nationale de profil. Medicines for Europe are un rol consultativ important in procesul de elaborare a politicilor europene din domeniul asistentei medicale. Medicines for Europe si membrii sai lucreaza cu guvernele nationale si institutiile UE in scopul dezvoltarii unor solutii accesibile pentru tratamentele cetatenilor europeni si pentru a spori puterea competitiva a Europei pe piata farmaceutica mondiala.

CONDUCERE

Conducerea asociatiei este asigurata de Adunarea Generala, formata din reprezentantii legali ai tuturor companiilor membre APMGR. Adunarea Generala se intruneste cel putin o data pe an si are drept de control permanent asupra celorlalte organe de conducere ale asociatiei.

Pentru administrarea activitatilor curente ale asociatiei, membrii APMRG aleg o data la doi ani un Consiliu Director format din cinci membri, condus de un presedinte si un vicepresedinte. Consiliul Director se reuneste de cate ori este nevoie si ia decizii in numele asociatiei in prezenta a 2/3 din numarul membrilor sai.

Conducerea executiva este asigurata de un director executiv.

SIMONA COCOȘ

PRESEDINTE

Utilizarea medicamentelor generice și biosimilare permite tratarea unui număr mai mare de pacienți datorită prețului accesibil și, de asemenea, eficientizarea bugetelor sistemului de sănătate. Este o realitate faptul că îmbătrânirea demografică și creșterea incidenței bolilor cronice pune presiune pe resursele disponibile în sănătate.

În acest mandat mi-am propus să continuăm discuțiile cu toți factorii implicați în subiecte precum creșterea gradului de penetrare al genericelor si biosimilarelor prin politici și măsuri care să conducă într-un orizont de timp mediu la alinierea cu alte țări din Europa, scăderea taxei de clawback și asigurarea unui mediu sustenabil pentru producătorii de generice și biosimilare, toate acestea în beneficiul sistemului de sănătate românesc și al milioanelor de pacienți din România.

 

Simona Cocoș are peste 25 de ani de experiență în industria farmaceutică. A absolvit Facultatea de Chimie, specialitatea inginerie chimică și deține un MBA în Management și Strategie. Activează în domeniul farma din 1995, perioadă pe parcursul căreia a deținut diverse funcții în vânzări și marketing, precum și poziții regionale în cadrul Zentiva. Din 2009 este director general al Zentiva România și Moldova, iar din mai 2020 coordoneaza activitatea grupului de companii Zentiva în România și Republica Moldova.

DANIEL BRAN

VICEPRESEDINTE

„Obiectivul pe care ni-l asumam in APMGR este acela de a contribui la asigurarea unui acces extins la terapii eficiente si accesibile pentru pacientii din Romania. Medicamentele generice si cele biosimilare pot oferi astfel de solutii moderne si care sa raspunda eficient nevoilor pacientilor. Ne propunem sa contribuim la cresterea calitatii vietii acestora, fara a pune presiune pe resursele financiare. Iar pentru a obtine acest rezultat este nevoie de colaborarea reala a tuturor actorilor din sectorul farmaceutic, fie ca vorbim de autoritati, de asociatii de pacienti sau de companii farmaceutice producatoare de medicamente generce sau inovatoare, in egala masura”

Daniel Bran aduce in sprijinul APMGR o expertiza bogata si foarte variata, acumulata in cei peste 18 ani petrecuti in industria farmaceutica, deopotriva in cadrul unora dintre cele mai mari companii de medicamente inovatoare, dar si in companii de generice. In prezent, Daniel Bran ocupa pozitia de Director General al Accord Healthcare Romania si Moldova. Este medic, absolvent al Facultatii de Medicina si Farmacie din Timisoara.

COMPANII MEMBRE

GRUPURI DE LUCRU

Pentru o mai buna promovare a principiilor, relatiilor si standardelor specifice pietei de medicamente generice din Romania, APMGR a constituit 5 grupuri de lucru, ce reunesc experti din toate companiile membre.

  • Grupul de lucru Compliance
  • Grupul de lucru Public Relations
  • Grupul de lucru Pricing
  • Grupul de lucru Regulatory

Activitatea grupurilor de lucru are drept scop urmarirea implementarii reglementarilor nationale si internationale din sectorul farmaceutic, precum si promovarea de solutii noi in vederea imbunatatirii cadrului normativ in care isi desfasoara activitatea companiile membre. Coordonatorii grupurilor de lucru sunt reprezentanti in comitetele corespunzatoare din cadrul Medicines for Europe (MFE).