BUCURESTI, 4 SEPTEMBRIE 2014– Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, saluta anuntul Ministerului Economiei privind lansarea in dezbatere publica a Strategiei Nationale pentru Competitivitate 2014 – 2020 si recunoasterea, in premiera, a sectorului farmaceutic ca domeniu strategic pentru economia Romaniei.

In Uniunea Europeana, tarile cu industrie farmaceutica colecteaza intre 5-10% din PIB din acest sector si deloc intamplator aceste tari sunt dispuse sa creeze cele mai bune facilitati fiscale pentru ca fabricile sa-si pastreze atat potentialul de valoare adaugata cat si pe cel de multiplicare a locurilor de munca. In Romania, lipsa de viziune a autoritatilor si de vointa in a identifica acest sector ca fiind unul strategic pentru economia nationala, intarzierea inceperii programelor de reforme structurale in domeniul sanitar din Romania, precum si cadrul legislativ discriminatoriu pentru producatorii locali, au generat pierderi de peste 1 miliard Ron/an la venitul de stat, in ultimii cinci ani si au dus la inchiderea unei fabrici producatoare de vaccinuri si descurajarea mai multor investitori.

Este pentru prima data cand autoritatile publice recunosc contributia semnificativa la economia romaneasca a industriei farmaceutice locale. Speram ca acesta va fi primul pas dintr-un demers mai amplu de reindustrializare a Romaniei si de imbunatatire a cadrului legislativ care blocheaza sau intarzie dezvoltarea economica in sectoarele identificate ca fiind prioritare pentru Romania.” a declarat Dragos Damian, presedinte APMGR.

In contextul lansarii in dezbatere publica a Strategiei Nationale pentru Competitivitate 2014 – 2020, APMGR reaminteste Guvernului propunerile industriei farmaceutice locale privind corectarea actualului cadru de reglementare fiscala si operationala, astfel incat sa permita deblocarea investitiilor in facilitati de productie locale si cresterea stabilitatii mediului de afaceri, in acest sector. Astfel, APMGR sustine:

·  APLICAREA UNUI CALCUL DIFERENTIAT DE CALCUL AL TAXEI CLAWBACK PENTRU MEDICAMENTELE GENERICE, bazat pe introducerea unei proportii de maximum 65% in calculul procentului ‘p’ din formula, astfel incat impunerea fiscala sa reflecte sistemul actual de stabilire a pretului pentru medicamente generice (maxim 65% din pretul medicamentului inovator).
·  INTRODUCEREA PRESCRIERII PE DENUMIRE COMERCIALApentru a asigura ca tratamentele acordate pacientilor respecta recomandarile medicilor, eliminand astfel posibilitatea schimbarii medicamentelor in farmacii. Mai mult, costul terapiei va fi previzibil pentru pacient, neexistand riscul ca farmacia sa ii ofere medicamente mai scumpe decat cele recomandate initial de medic.
·  REGLEMENTAREA DISCOUNT-URILORexcesive aplicate producatorilor de medicamente generice, care in prezent blocheaza accesul acestor produse in farmacii.

„Speram ca o data cu lansarea acestei strategii, autoritatile vor tine cont de masurile propuse, in repetate randuri, de industria farmaceutica locala, care vizeaza cresterea gradului de predictibilitate legislativa si eliminarea prevederilor discriminatorii cu care se confrunta producatorii de medicamente generice. Doar astfel demersul initiat de Ministerul Economiei va putea avea un impact concret si pozitiv asupra economiei romanesti” a mai declarat Dragos Damian.