• Producatorii de medicamente generice saluta decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului 77/2011 privind taxa clawback
  • In continuare este necesara eliminarea din baza de impozitare a taxei clawback si a adaosurilor tertilor care încarca în mod nejustificat nota de plata impusa producatorilor de medicamente
  • Mai multe companii membre APMGR au invocat exceptia de neconstitutionalitate în legatura cu OUG 77/2011. Asteptam decizia finala a Curtii Constitutionale privind caracterul neconstitutional al taxei si modalitatea de recuperare a sumelor platite în contul TVA

BUCURESTI, 6 FEBRUARIE 2013 – Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), asociatie care reprezinta interesele principalilor investitori de resort prezenti pe piata romaneasca, considera ca decizia Curtii Constitutionale de a admite sesizarea de neconstitutionalitate a OUG 77/2011 privind includerea TVA în baza impozabila la plata taxei clawback este un prim gest de corectitudine fata de producatorii de medicamente generice care trebuie urmat si de alte decizii similare.

APMGR a atras atentia în nenumarate randuri asupra faptului ca actuala forma a taxei clawback este incorecta, nesustenabila Si va duce la distrugerea industriei farmaceutice locale, cu efecte sociale grave – restrictionarea accesului pacientilor la tratament farmaceutic la preturi accesibile.

Mai multe companii producatoare de medicamente generice au contestat în instanta aceasta contributie, invocand caracterul neconstitutional al modului în care este definita baza de calcul a taxei clawback:taxa se aplica producatorilor de medicamente, dar se calculeaza la pretul de raft, care include adaosurile farmaciilor, ale distribuitorilor si pana de curand valoarea TVA.

Solutia Curtii Constitutionale este nu numai corecta ci si oportuna deoarece vine dupa un lung sir de demersuri pe care noi le-am facut cu buna credinta, dar care nu au fost cu adevarat întelese de autoritati. Producatorii de medicamente generice îsi doresc ca mecanimsul de calcul al taxei clawback sa fie unul corect si sustenabil. Exista înca deficiente majore în privinta modului în care se aplica aceasta taxa, în ciuda numeroaselor consultari care au avut loc pe tot parcursul anului 2012 în vederea îmbunatatirii mecanismului de calcul al taxei clawback. Ne confruntam cu aceleasi date eronate transmise de CNAS care difera semnificativ de volumele de vanzari înregistrate de companii, termenele de decontare depasesc 300 de zile, în timp ce taxa se achita trimestrial, iar prin folosirea pretului de raft al medicamentelor ca baza de calcul a taxei, producatorii de medicamente generice sunt obligati sa achite cu pana la 30% mai mult„, a declarat DragoS Damian, PreSedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

Producatorii de medicamente generice asteapta publicarea de catre Curtea Constitutionala a motivatiei deciziei din 5 februarie 2013 si îsi manifesta speranta ca astfel vor fi clarificate modalitatile de recuperare a sumelor platite catre stat în mod neconstitutional, în contul TVA. „Avem convingerea ca vor urma decizii similare în instanta. Nici nu poate fi altfel atata vreme cat noi suntem în mod vadit tinta unui cadru legislativ incomplet si inechitabil„, a adaugat Damian.

Totodata, companiile  membre APMGR continua sa sustina urmatoarele principii în construirea unei taxe clawback sustenabile de catre industrie:

  • Baza de calcul a taxei trebuie sa fie pretul de vanzare al producatorului, nu pretul de raft;
  • Consumul real din anul anterior trebuie sa fie suma de referinta folosita la calcularea taxei;
  • Termenele de plata trebuie sa fie corelate cu termenele de decontare (în prezent 300 de zile în farmacii).
  • O noua forma a taxei clawback, care sa excluda din calcul medicamentele cu pretul de producator sub 30 RON (În acest fel, este asigurat accesul populatiei la medicamente de baza. În acelaSi timp, aceasta masura ar limita efectele negative deosebit de grave asupra producatorilor de medicamente generice, care sunt principalii furnizori de medicamente cu pret accesibil).