BRUXELLES, 9 OCTOMBRIE 2013 – Asociatia Europeana a Medicamentelor Generice (European Generic Medicines Agency -EGA-) a anuntat marti, 8 octombrie, in cadrul Conferintei EGA pentru Politica Industriala, viziunea sa  asupra viitorului industriei de medicamente generice si biosimilare din Europa, din perspectiva politicii industriale. Evenimentul a adunat peste 80 de participanti, printre care reprezentanti de top ai industriei farmaceutice, oficiali ai Uniunii Europene (UE), reprezentanti ai tuturor partilor implicate la nivelul UE si pacienti.

Industriile medicamentelor generice si biosimilare sunt printre cele mai competitive sectoare din Europa, furnizand medicamente competitive, de inalta calitate, pentru milioane de europeni. Companiile reprezentate in cadrul EGA asigura peste 150.000 de locuri de munca in Europa. Medicamentele generice ajuta pacientii din UE si sistemele de asistenta medicala sa economiseasca peste 35 miliarde de euro in fiecare an. Acestea reprezinta 54% din totalul medicamentelor eliberate, dar numai 21% din totalul cheltuielilor cu medicamente din Europa.

Cele trei probleme esentiale evidentiate in cadrul conferintei au fost:
– Industria medicamentelor generice si biosimilare din UE are nevoie de piete sustenabile pentru a putea investi in echipamente de productie de inalta tehnologie si pentru a crea astfel mai multe locuri de munca.
– Criza economica impune extinderea utilizarii medicamentelor generice si biosimilare pentru a ajuta guvernele sa gestioneze cresterea costurilor cu asistenta medicala.
– UE trebuie sa adopte prevederi care sa incurajeze procesele de fabricatie avansate din punct de vedere tehnologic (Advanced Manufacturing Provisions), pentru a permite producatorilor de medicamente generice si biosimilare sa exporte pe pietele emergente.

Europa ramane o alegere naturala pentru producatorii de medicamente generice care utilizeaza tehnologii de ultima generatie. EGA este gata sa colaboreze cu guvernele UE pentru a dezvolta o strategie industriala europeana care sa impulsioneze procesul de fabricatie, sa ajute la crearea de  locuri de munca de inalta calificare profesionala si sa imbunatateasca accesul la medicamente de calitate pentru europeni„, a declarat Nick Haggar, viitorul presedinte EGA.