BUCURESTI, 10 APRILIE 2014– Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) solicita Guvernului re-evaluarea listei extinse de medicamente compensate si gratuite pe baza criteriilor de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA) acceptate la nivel european, pentru a exista siguranta ca noile molecule corespund criteriilor de eficienta medicala si economica.
„Pacientii au nevoie de medicamente care sunt cu adevarat inovative si esentiale pentru tratament. Ori felul in care s-a facut evaluarea celor 167 de molecule propuse pentru noua lista de compensare ridica mari semne de intrebare,” a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR. Conform declaratiilor noii conduceri a Ministerului Sanatatii, evaluarea celor peste 160 de dosare s-a facut in trecut de catre o singura persoana, in mai putin de 6 luni, in vreme ce in tarile europene acest proces este unul multidisciplinar care implica munca unei intregi echipe.
In acest context, APMGR saluta trecerea unitatii HTA in subordinea Autoritatii Nationale a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), al carei Consiliu Stiintific este format din specialisti de renume din medicina si farmacologie, multi dintre ei membrii ai Academiei Romane sau ai Academiei de Stiinte Medicale, si care poate deveni garantul elaborarii unei liste de medicamente compensate cu adevarat benefica pentru pacienti. „Decizia transferarii responsabilitatii catre ANMDM este un prim pas absolut necesar in procesul de elaborare a noii liste si credem ca acest proces trebuie sa inceapa cat mai curand posibil pentru a permite pacientilor accesul la medicamente noi. Trecerea HTA in subordinea ANMDM este benefica si pentru faptul ca in Consiliul Stiintific sunt reprezentanti ai industriei farmaceutice inovative si generice, care pot astfel, prin argumente bazate pe dovezi, sa isi sustina punctele de vedere” a adaugat Damian.
APMGR solicita, in acelasi timp, infiintarea unei structuri de farmaco-economie in cadrul unitatii de HTA, care sa faca o evaluare reala a impactului financiar corespunzator includerii de molecule noi in sistemele de compensare. Conform estimarilor preliminare, costurile anuale suplimentare determinate de medicamentele noi propuse in acest moment ar putea ajunge la circa 2 miliarde lei in 2016. Aceste costuri nu sunt incluse in bugetul alocat consumului de medicamente si nu pot fi suportate de catre producatori prin taxa clawback.
APMGR propune autoritatilor si industriei si o regandire completa a sistemului de compensare a tratamentelor farmaceutice, bazat si pe criterii de eficienta economica. In acest sens, o solutie pentru introducerea de noi medicamente pe lista de compensate ar putea fi compensarea la un nivel de referinta inferior a moleculelor noi care au indicatii si efecte similare cu alternativele lor mai accesibile.
In acelasi timp, APMGR considera ca dezbaterea pe tema extinderii listei de mediamente compensate a acaparat inacceptabil discutiile referitoare la sistemul sanitar.
“Discutam foarte mult de medicamente noi, uitand de listele de asteptare pentru medicamente sau de probleme la fel de grave, cum ar fi migratia si salarizarea cadrelor medicale sau degradarea infrastructurii spitalicesti,” a spus Damian.