• Eliminarea acestor medicamente va afecta populatia cu venituri reduse si majoritatea pacientilor cronici din Romania – pe cei care sufera de afectiuni cardiovasculare, digestive, de afectiuni ale sistemului nervos sau de afectiuni reumatice. Populatia în varsta va fi cea mai expusa, atat prin prisma veniturilor reduse, cat si prin faptul ca sunt cei mai afectati de aceste boli.
  • Masura eliminarii medicamentelor cu preturi sub 10 RON si mentinerea taxei clawback la un nivel nesustenabil, care distruge industria locala de medicamente si reduce accesul pacientilor la medicamente cu preturi accesibile, pot avea un efect catastrofal asupra starii de sanatate a romanilor.

Stimate domnule Prim Ministru Victor Ponta,

Companiile membre ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) apreciaza implicarea dumneavoastra directa în încercarea de a reforma sistemul de sanatate din Romania, atat prin disponibilitatea pentru dialog, cat si prin asumarea interimatului la Ministerul Sanatatii.

Din pacate, masurile luate pana acum sunt departe de a asigura o crestere a accesului pacientilor la tratament în conditii de eficienta bugetara. Mai mult decat atat, recent anuntata intentie de aexclude medicamentele cu preturi sub 10 RON din lista de medicamente compensate risca sa împovareze si mai mult un pacient pentru care costurile tratamentelor sunt din ce în ce mai mari, iar accesul la medicamentele cu preturi rezonabile este din ce în ce mai redus.

Facem un apel catre Cabinetul pe care-l conduceti, catre politicienii actualei coalitii de guvernare si catre dumneavoastra personal, de a nu aplica aceasta masura, care nu va face decat sa afecteze populatia cu venituri reduse si majoritatea pacientilor cronici din Romania – pe cei care sufera de afectiuni cardiovasculare, digestive, de afectiuni ale sistemului nervos sau de afectiuni reumatice.  Populatia în varsta va fi cea mai expusa, atat prin prisma veniturilor reduse, cat si prin faptul ca sunt cei mai afectati de aceste boli.

CEREM GUVERNULUI SA SE EXPRIME PUBLIC ÎMPOTRIVA APLICARII ACESTEI MASURI CARE POATE AVEA EFECTE CATASTROFALE ASUPRA STARII DE SANATATE A POPULATIEI ROMANIEI.

Eliminarea medicamentelor cu preturi sub 10 RON din lista de medicamente compensate va taxa indirect pacientul, prin cresterea costurilor în sistemul de coplata, în timp ce cheltuielile bugetare vor creste, pe terment mediu, prin compensarea medicamentelor mai scumpe. Introducerea unor sisteme aditionale de protectie a categoriilor defavorizate, care sa compenseze aceasta masura, nu poate fi eficienta si ar aduce o povara birocratica de nesuportat pentru pacienti si familiile lor.

Domnule Prim Ministru,
Impactul bugetar al eliminarii medicamentelor compensate cu preturi sub 10 RON ar fi extrem de redus, acestea reprezentand doar in jur de 11% din valoarea sumelor platite de catre stat pentru medicamente în primele 8 luni ale anului din 2012, potrivit datelor furnizate de compania de cercetari si analize de piata CEGEDIM. In schimb, aceste medicamente au reprezentat 54% din volumul de medicamente cu prescriptie medicala utilizate în Romania, ceea ce indica folosirea pe scara larga a acestora, în special de catre populatia cu venituri reduse. Daca în Romania se utilizeaza cca 400 milioane de cutii de medicamente cu prescriptie medicala, scoaterea din lista de compensare a produselor sub 10 RON ar presupune eliminarea de la decontare a mai mult de jumatate din acestea.

Mai mult decat atat, 60% din totalul medicamentelor cu preturi sub 10 RON sunt produse în Romania, iar eliminarea acestora de pe lista de medicamente compensate ar însemna distrugerea industriei romanesti de medicamente, cu consecinte grave pentru întreaga economie.

Medicamentele cu preturi sub 10 RON reprezinta cca 58% din antibioticele cu prescriptie medicala; 43% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni cardiovasculare; 51% din medicamentelecu prescriptie medicala pentru afectiuni ale sistemul digestiv; 70% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni ale sistemului nervos; 80% din medicamentele cu prescriptie medicala pentru afectiuni reumatice.

Masura eliminarii medicamentelor cu preturi sub 10 RON si mentinerea taxei clawback la un nivel nesustenabil, care distruge industria locala de medicamente si reduce accesul pacientilor la medicamente cu preturi accesibile, pot avea un efect catastrofal asupra starii de sanatate a romanilor.

Companiile membre ale APMGR îsi exprima înca o data disponibilitatea de a lucra împreuna cu Guvernul Romaniei pentru identificarea unor masuri care sa raspunda cu adevarat interesului pacientului si al economiei romanesti.

Cu stima,

Dragos Damian
Presedinte
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania