BUCURESTI, 11 IUNIE 2014– Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, solicita Primului Ministru al Romaniei sa se implice direct in eliminarea blocajelor institutionale care impiedica introducerea calculului diferentiat al taxei clawback, o masura in absenta careia atat pacientii, cat si industria farmaceutica locala, formata exclusiv din producatori de medicamente generice, au de suferit.

„In aceste zile, in care atat Senatul cat si Camera Deputatilor discuta diferite proiecte de lege referitoare la taxa clawback, ne adresam dumneavoastra, domnule Prim Ministru, atat in calitate de sef al Guvernului, cat si de lider al coalitiei guvernamentale, pentru a interveni si a lua decizia politica de a introduce calculul diferentiat al taxei clawback, de care sa beneficieze atat pacientii cat si economia Romaniei,” a mentionat Dragos Damian, Presedinte APMGR, intr-o scrisoare deschisa adresata Primului Ministru Victor Ponta.

APMGR saluta eforturile guvernului de identificare a celor mai adecvate solutii pentru necesitatile sistemului sanitar romanesc, insa semnaleaza ca adoptarea unei taxe clawback diferentiata pentru producatorii de medicamente generice intarzie in mod nejustificat. Corectarea mecanismului de calcul al taxei clawback, care sa reflecte limitarea de pret care este impusa medicamentelor generice precum si impactul mult mai mare pe care taxa actuala, aplicata unitar, il are asupra producatorilor de medicamente generice, este absolut necesara. Producatorii de medicamente generice ajung sa plateasca o taxa clawback din ce in ce mai mare, de la un trimestru la altul, pentru aceleasi valori decontate trimestrial din fondul FNUASS, din cauza cresterii costurilor cu terapii scumpe.

Povara fiscala a taxei clawback a devenit nesustenabila si nu poate duce decat la reducerea productiei locale de medicamente generice, cu efecte sociale si economice catastrofale: multe din medicamentele cu preturi accesibile (ajunse sub pretul de rentabilitate) vor disparea de pe piata, iar industria locala va amana investitiile in dezvoltare si va fi obligata sa recurga la reduceri de personal.

APMGR atrage atentia asupra faptului ca o solutie pentru introducerea unei taxe clawback diferentiata a fost deja identificata la finalul anului trecut si a fost agreata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si acceptata atat de Ministerul de Finante, cat si de catre organismele financiare internationale, ca fiind neutra din punct de vedere bugetar. Aceasta solutie este bazata pe introducerea unei proportii de maximum 65% in calcularea procentului ‘p’ din formula clawback, in cazul medicamentelor generice. Solutia aplicarii unei proportii de maximum 65% in calculul procentului ‘p’ din formula clawback pentru medicamentele generice are la baza sistemul actual de stabilire a preturilor pentru medicamente generice, care este limitat la maxim 65% din pretul medicamentului inovativ.

Companiile membre APMGR isi exprima disponibilitatea de a discuta cu autoritatile relevante si alte propuneri ce urmaresc implementarea pe termen mediu si lung a unor politici publice care sa vizeze incurajarea consumului de medicamente generice, cu scopul cresterii accesului la tratamente medicale de calitate in conditii de eficienta bugetara.