• Reprezentantii Ministerelor Finantelor Publice si Sanatatii refuza sa ia in considerare orice solutie viabila care sa asigure accesul populatiei la medicamente cu pret accesibil si sa evite distrugerea industriei farmaceutice locale;
  • Producatorii de medicamente generice, majoritatea acestora avand unitati de productie in Romania, sunt obligati in continuare sa plateasca pentrudeficientele legislatiei din trecut si pentru veniturile obtinute de distribuitori si farmacii; politica guvernului ii impinge spre insolventa iar sute de medicamente cu pret accesibil risca sa dispara de pe piata, in detrimentul pacientilor din Romania;
  • APMGR, impreuna cu asociatiile de pacienti, va demara o campanie de informare a populatiei referitoare la efectele grave pe care politica guvernului in domeniul sanatatii le produce in plan social si economic.

BUCURESTI, 14 AUGUST 2012 – Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), asociatie care reprezinta interesele principalilor investitori de resort prezenti pe piata romaneasca, respinge noua propunere a Guvernului de reglementare a taxei  clawback, care reduce accesul populatiei la medicamente cu pret accesibil si va duce la distrugerea industriei farmaceutice locale.

Noua varianta de modificare a taxei clawback, aflata in dezbatere publica pe website-ul Ministerului Finantelor Publice, ignora orice propunere venita din partea producatorilor de medicamente generice. Mai mult, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au propus masuri care vor continua sa penalizeze producatorii de medicamente generice pentru deficientele legislatiei din trecut si ii obliga sa plateasca pentru veniturile obtinute pentru intregul lant de distributie.

„Producatorii de medicamente generice sunt priviti ca parte a problemei reprezentata de un consum nesustenabil de medicamente, in loc sa fie considerati o  solutie pentru obtinerea unei alocari eficiente a fondurilor bugetare pentru sanatate, asa cum se intampla in toate tarile Uniunii Europene,” a declarat Laurentiu Mihai, director executiv APMGR.

Producatorii de medicamente generice nu sunt in niciun fel responsabili pentru cresterea nesustenabila a consumului de medicamente din ultimii ani, care este datorata cresterii cheltuielilor cu tratamente scumpe, pe fondul publicarii unei noi liste largite de medicamente compensate in 2008 si al eliminarii plafoanelor la farmacie, a adaugat Mihai.

Genericele reprezinta, in volum, doua treimi din tratamentele utilizate in prezent de pacientii din Romania, dar cheltuielile corespunzatoare acestor tratamente reprezinta sub 30% din resursele financiare. Pe de alta parte, impactul negativ al taxei clawback este cu mult mai mare pentru producatorii de medicamente cu pret accesibil avand in vedere ca, pentru medicamentele cu pretul de producator sub 25 RON, marjele distribuitorilor si farmaciilor sunt stabilite invers proportional cu pretul de producator si reprezinta insumat 38% din pretul de raft.

La fel de ingrijoratoare ca mentinerea unei taxe clawback nesustenabile este posibila excludere a medicamentelor cu preturi sub 10 RON din lista de compensate, ceea ce ar reduce imediat accesul la tratament al pacientilor cu venituri reduse si majorarea cheltuielilor bugetare, pe termen mediu. Posibilitatea acoperirii respectivelor tratamente din fonduri de la bugetul de stat este nesustenabila financiar siimpovaratoare birocratic.

APMGR va discuta cu toate asociatiile de pacienti demararea unei campanii publice de informare a populatiei referitoare la efectele grave pe care politica guvernului in domeniul sanatatii le produce in plan social si economic.

Companiile  membre APMGR continua sa sustina urmatoarele principii in construirea unei taxe clawback sustenabile de catre industrie:

  • O NOUA FORMA A TAXEI CLAWBACK, INCEPAND CU 1 IANUARIE 2013, CARE SA EXCLUDA DIN CALCUL MEDICAMENTELE CU PRETUL DE PRODUCATOR SUB 30 RON;

In acest fel, este asigurat accesul populatiei la medicamente de baza, in conformitate cu programul de guvernare asumat de  actualul Cabinet. In acelasi timp, aceasta masura ar limita efectele negative deosebit de grave asupra producatorilor de medicamente generice, care sunt principalii furnizori de medicamente cu pret accesibil.

  • BAZA DE CALCUL A TAXEI TREBUIE SA FIE PRETUL DE VANZARE AL PRODUCATORULUI, NU PRETUL DE RAFT;
  • CONSUMUL REAL DIN ANUL ANTERIOR TREBUIE SA FIE SUMA DE REFERINTA FOLOSITA LA CALCULAREA TAXEI;
  • TERMENELE DE PLATA TREBUIE SA FIE CORELATE CU TERMENELE DE DECONTARE (IN PREZENT 300 DE ZILE IN FARMACII);