Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) atrag atentia ca sumele alocate medicamentelor in bugetul de stat pentru 2014 sunt insuficiente pentru asigurarea accesului la tratament al populatiei.

“Este esentiala majorarea bugetului pentru medicamente in anul 2014 cu cel putin 10% fata de anul acesta, asfel incat necesarul minim de medicamente al pacientilor sa poata fi acoperit”, a declarat Makis Papataxiarchis, Presedinte Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente. Bugetul pentru medicamente in anul 2013 a fost la nivelul consumului real din 2011 si cu 16% mai putin decat nevoia reala a pacientilor, conform datelor primite de la CNAS pentru calcularea taxei clawback achitata de producatorii de medicamente in primele trei trimestre ale 2013.

“Subfinantarea sistemului de sanatate afecteaza direct atat starea de sanatate a populatiei cat si economia. Vom avea o populatie bolnava si o industrie farmaceutica locala in colaps,” a declarat Dragos Damian, Presedinte Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania. Romania se afla printre ultimele tari in Europa in ceea ce priveste procentul din PIB alocat sanatatii, cu doar 3,9% raportat la media europeana  de 9%. Cheltuielile pentru medicamente sunt doar de aproximativ 80 EUR/an/capita in timp ce chiar si in tarile vecine acestea pleaca de la 150 EUR/an/capita.

ARPIM si APMGR sustin elaborarea unor politici sustenabile de finantare a sistemului de sanatate bazate pe o cooperare mai stransa intre industrie, autoritati si societatea civila. “Producatorii de medicamente nu mai pot sustine singuri, prin taxa claw back, deficitul de finantare rezultat din alocari bugerate care sunt cu mult sub nevoile pacientilor,” a spus Damian.

Atat ARPIM, cat si APMGR isi arata disponibilitatea pentru un dialog deschis si o dezbatere reala cu autoritatile care sa contribuie la identificarea de solutii necesare pentru asigurarea accesului la medicamente al pacientilor in conditii de eficienta economica.