BUCURESTI, 17 MARTIE 2014 – Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) cere guvernului introducerea imediata a calculului diferentiat al taxei clawback pentru evitarea disparitiei de pe piata a unor medicamente cu preturi accesibile, care sunt utilizate de 70% din pacientii romani. Continuarea aplicarii taxei clawback in forma actuala poate duce si la distrugerea capacitatilor de productie farmaceutica din Romania, care sunt exclusiv producatoare de medicamente generice.

Se vorbeste atat de mult si emotional de atat de necesara actualizare a listei de medicamente compensate, incat s-a uitat de problema mult mai grava a lipsei accesului la medicamentele de baza, cele folosite zi de zi de bolnavi,” a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR. „Iar solutia la aceasta problema exista si poate fi aplicata imediat: daca pentru actualizarea listei guvernul trebuie sa gaseasca finantarea necesara, pentru asigurarea accesului la medicamentele cu pret accesibil nu trebuie decat sa implementeze imediat solutia calculului diferentiat al taxei clawback,” a adaugat Damian.

APMGR a propus deja autoritatilor o solutie pentru calculul diferentiat, bazata pe introducerea unei proportii de maximum 65% in calculul procentului ‘p’ din formula clawback: aceasta solutie a fost agreata de CNAS si acceptata de Ministerul de Finante ca fiind neutra din punct de vedere bugetar. Un calcul diferentiat pentru medicamentele cu pret accesibil, care sunt in majoritatea lor generice, ar afecta pozitiv doua treimi din tratamentele utilizate in prezent in Romania, care trateaza cele mai vulnerabile categorii sociale, respectiv medicamentele pentru afectiuni cardiovasculare, reumatice, ale aparatului respirator, precum si antibioticele la preturi accesibile.

Probabil ca am putea evita astfel disparitia de pe piata a unor medicamente care, datorita poverii fiscale, ajung sa aiba costuri de productie cu mult mai mari decat valoarea la care pot fi comercializate,” a spus Damian.

APMGR sustine ca incurajarea consumului de medicamente generice ramane singura solutie realista de asigurare a accesului la tratament al tuturor pacientilor, in conditii de mentinere sub control a costurilor publice. In acest sens, APMGR solicita autoritatilor sa considere, pe termen mediu, excluderea producatorilor de medicamente generice de la plata taxei clawback. In acest sens, masura introducerii calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice trebuie privita ca o masura tranzitorie.

APMGR continua sa sustina actualizarea periodica a listei de medicamente compensate, dar atrage atentia ca finantarea acesteia exclusiv prin taxa clawback este nerealista si ar putea crea probleme majore in ceea ce priveste accesul populatiei la tratamentele de baza. In acest sens, APMGR continua sa sustina alocarea de fonduri suplimentare pentru finantarea introducerii de medicamente noi pe lista de medicamente compensate si saluta initiativa autoritatilor de a infiinta noi organisme specializate care sa studieze eficienta terapeutica si economica a noilor tratamente.

Pe de alta parte, APMGR face un apel la retinere si responsabilitate in comunicarea publica referitoare la efectele miraculoase pe care actualizarea listei de medicamente compensate le-ar avea asupra pacientilor in suferinta. „Sa incercam sa nu cream pacientilor asteptari care nu vor putea fi implinite, doar de dragul unor interese pur comerciale,” a adaugat Damian.