• CODUL DE CONDUITA ETICA CONTINE UN SET OBLIGATORIU DE PRINCIPII, REGULI DE TRANSPARENTA SI SANCTIUNI APLICABILE TUTUROR MEMBRILOR APMGR.
  • ASUMAREA, RESPECTAREA SI IMPLEMENTAREA ACESTUI COD DE ETICA VOR FI CERINTE OBLIGATORII PENTRU ORICE COMPANIE CARE DORESTE SA FIE MEMBRA A ASOCIATIEI.
  • CODUL INTERZICE OFERIREA, PROMISIUNEA SAU ACORDAREA DE BENEFICII IN SCHIMBUL PRESCRIERII UNUI MEDICAMENT.
  • PROMOVAREA MEDICAMENTELOR ELIBERATE DOAR PE BAZA DE PRESCRIPTIE MEDICALA VA FI INDREPTATA EXCLUSIV CATRE PERSONALUL MEDICAL.

BUCURESTI, 19 FEBRUARIE 2013 – Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), asociatie care reprezinta interesele principalilor investitori de resort prezenti pe piata romaneasca, a adoptat, marti, 19 februarie 2013, un Cod de Conduita Etica privind promovarea medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala. Documentul urmareste sa ofere cadrul necesar pentru implementarea standardelor etice de promovare a medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala.

Acest Cod de Conduita contine un set de reguli stricte inspirate atat din normele internationale, cat si din experienta fiecareia dintre companiile membre. Practic, prin acest document noi am adunat laolalta un set de principii, de reguli foarte stricte de transparenta si de buna conduita privind promovarea medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala. Adoptarea acestui Cod de Conduita Etica reprezinta o dovada in plus a seriozitatii cu care intelegem sa ne desfasuram activitatea si ilustreaza corectitudinea si angajamentul temeinic asumat de companiile noastre pentru piata romaneasca. Este, pe de alta parte, si o reflectare a preocuparii noastre constante pentru imbunatatirea conditiilor de pe piata si, nu in cele din urma, pentru situatia pacientilor, care trebuie sa se afle permanent in centrul preocuparilor tuturor actorilor din sistemul medical,a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.

Codul este structurat in zece capitole si contine un set de principii obligatorii, reguli de transparenta precum si sanctiuni aplicabile in cazul nerespectarii normelor. Aderarea la acest Cod de Etica va fi o conditie prealabila sine qua non pentru dobandirea calitatii de membru al Asociatiei.

Printre PREVEDERILE RELEVANTE incluse in acest Cod de Conduita Etica amintim:

  • Interzicerea totala a practicii de a oferi, promite sau acorda personalului medical sau personalului administrativ corespunzator vreo remuneratie, inclusiv cadouri, avantaje pecuniare, beneficii in natura etc., ca un stimulent pentru a prescrie, furniza, vinde sau administra un medicament.
  • Obligatia ca promovarea medicamentelor eliberate doar pe baza de prescriptie medicala sa fie trimisa sau indreptata exclusiv catre personalul medical. Este interzisa lasarea de materiale promotionale in locuri care sunt accesibile publicului general cum ar fi farmacii, sali de asteptare, holuri de spitale si clinici medicale, etc.
  • Interzicerea oricarei forme de promovare neconcordanta cu termenii autorizatiei de comercializare (“promovare off-label”).Promovarea trebuie sa incurajeze utilizarea rationala a medicamentelor prezentandu-le in mod obiectiv si fara a le exagera proprietatile.
  • Interzicerea utilizarii unor formule precum “sigur” sau “fara riscuri” pentru descrierea unui medicament fara o fundamentare corespunzatoare.
  • Promovarea medicamentelor nu trebuie sa fie deghizata.Materialele promotionale si publicitare trebuie sa fie tinute separat de alt continut si sa-si aiba clar indicata natura publicitara.
  • Dispozitiile documentului vor fi aplicabile inclusiv „atunci cand un Membru autorizeaza sau da indrumari unor terte parti sa realizeze activitati promotionale in numele sau”.

Documentul contine un capitol separat care prevede SANCTIUNILE aplicabile in cazul nerespectarii dispozitiilor sale. Acestea variaza de la avertisment la sanctiuni pecuniare sau chiar excluderea din randurile Asociatiei.

Textul integral al Codului da Conduita Etica al APMGR poate fi consultat pe pagina de internet a Asociatiei, la adresa https://www.apmgr.org/ro/cod.