• Desi consumul de medicamente pe baza de prescriptie a scazut cu 5% in primul trimestru al anului, comparativ cu trimestrul al 4-lea din 2012, procentul „p” in baza caruia se calculeaza taxa clawback a crescut cu 20%
  • Peste 15 % din datele raportate de CNAS sunt eronate
  • In pofida apelului oficial al APMGR, CNAS a refuzat sa dea un raspuns edificator in ceea ce priveste datele folosite pentru stabilirea consumului de medicamente

BUCURESTI, 20 MAI 2013 – Companiile membre ale Asocia?iei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) iau in considerare actiuni administrative si in justitie impotriva CNAS pentru folosirea de date eronate referitoare la consumul de medicamente, ceea ce duce la cresterea artificiala a taxei clawback, cu impact financiar major asupra producatorilor de medicamente generice.

Desi potrivit datelor furnizate de CEGEDIM, consumul medicamentelor cu prescriptie a scazut in T1 2013 cu 5% comparativ cu T4 2012, CNAS a comunicat un nivel al procentului „p” folosit la calcularea taxei clawback in crestere cu 20%.

„Cresterea cuantumului acestei contributii, in conditiile in care consumul de medicamente pentru care se aplica taxa a scazut in primele trei luni ale anului, dovedeste incapacitatea CNAS de a controla si gestiona eficient consumul de medicamente cu prescriptie din Romania,” a explicat Dragos Damian, Presedinte APMGR.

APMGR atrage atentia ca datele referitoare la consum transmise de CNAS contin in proportie de 15% discrepante fata de datele interne ale companiilor. „Ne confruntam, de exemplu, cu situatia in care produse pe care companiile nu le-au avut pe stoc sau la vanzare, apar ca fiind comercializate in primele trei luni ale anului, potrivit datelor CNAS„, a adaugat Damian.

Companiile membre APMGR au lansat un apel la adresa conducerii CNAS, prin care au cerut transparentizarea procesului de calculare a contributiei clawback, prin publicarea datelor care stau la baza calculului realizat de CNAS in raport cu volumul de medicamente decontat pe fiecare trimestru. Insa raspunsul CNAS a fost de fiecare data evaziv.

Producatorii de medicamente generice semnaleaza totodata ca in ultimul an nu s-au facut niciun fel de progrese in ceea ce priveste imbunatatirea acuratetii datelor folosite de CNAS sau a corectarii legislatiei privind taxa clawback, in asa fel incat astazi aproape 50% din ceea ce platesc companiile producatoare de medicamente generice in contul acestei contributii reprezinta corectarea unui deficit bugetar, nu reprezinta venituri realizate de producatori.

„CNAS este un actor important al sistemului de sanatate si, de aceea, atat asteptarile noastre cat si cele ale pacientilor sunt legate in primul rand de profesionalismul si transparenta de care aceasta institutie trebuie sa dea dovada. Pe aceasta cale solicitam inca o data conducerii CNAS sa dea dovada de transparenta in ceea ce priveste modul de calcul al cuantumului taxei clawback si sa clarifice neconcordantele semnalate de companii in contestatiile formulate pe marginea instiintarile de plata comunicate de CNAS„,a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.