BUCURESTI, 24 OCTOMBRIE– Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), asociatie care reprezinta interesele principalilor investitori de resort prezenti pe piata romaneasca, atrage atentia ca eliminarea medicamentelor ieftine din lista de medicamente compensate ar afecta grav populatia cu venituri reduse si majoritatea pacientilor cronici din Romania. In plus, o astfel de masura ar avea efecte economice catastrofale asupra producatorilor de medicamente generice, care sunt singurii investitori din industra farmaceutica cu capacitati de productie in Romania.

Privim cu ingrijorare ultimele declaratii ale reprezentantilor CNAS si Ministerului Sanatatii care iau in considerare limitarea accesului populatiei la medicamente cu pret accesibil. Intr-o tara in care salariul mediu net ajunge la doar 1.600 RON, o cheltuiala in plus cu medicamentele, fie ca este vorba de 200 RON, fie ca este vorba de 50 RON, poate reprezenta o povara financiara de nesuportat.” a declarat Presedintele APMGR Dragos Damian.

O astfel de masura va afecta in special pacientii cronici din Romania – pe cei care sufera de afectiuni cardiovasculare, digestive, de afectiuni ale sistemului nervos sau de afectiuni reumatice.

APMGR considera ca impactul bugetar al eliminarii medicamentelor compensate ar fi extrem de redus, dar efectele asupra starii de sanatate a populatiei ar fi extrem de grave, avand in vedere ca peste 50% din volumul de medicamente cu prescriptie medicala utilizate in Romania sunt medicamente cu pret redus, de pana la 10 RON. In tratamentul afectiunilor sistemului cardovascular, cauza majora de mortalitate, medicamentele sub 30 de lei reprezinta peste 85% din numarul pastilelor vandute.

In schimb, Romania ar putea avea pierderi economice importante avand in vedere ca o astfel de masura ar afecta grav producatorii de medicamente cu capacitati de productie din Romania: 60% din totalul medicamentelor sub 10 RON sunt produse in Romania. Acesti producatori, in exclusivitate producatori de medicamente generice, asigura peste 8.000 de locuri de munca si contribuie cu circa 1,5% la PIB.

APMGR nu poate fi de acord cu o actualizare a listei de medicamente compensate bazata exclusiv pe alocari bugetare, care ar afecta accesul majoritatii populatiei la tratament cu pret accesibil si distrugerea industriei farmaceutice locale si a producatorilor de medicamente generice. Reamintim ca APMGR a propus guvernului in luna septembrie o serie de masuri care, printr-o mai buna utilizare a variantelor generice de tratament, pot duce la economii de cca.100 milioane de euro pe an, care sa permita inclusiv actualizarea listei medicamentelor compensate. Aceste masuri includ aplicarea unei taxe clawback diferentiate, care sa protejeze industria producatoare de medicamente generice si sa asigure in continuare accesul populatiei la medicamente cu preturi accesibile.

Avem speranta ca vom continua sa lucram impreuna cu Ministerul Sanatatii pentru a pune in practica masurile agreate in Protocolul incheiat la inceputul anului, in beneficiul pacientilor si al economiei romanesti.” a adaugat Damian.