Asociatia Europeana a Medicamentelor Generice (EGA – European Generic Medicines Association) si Grupul European al Medicamentelor Biosimilare (EBG – European Biosimilars Group)  saluta publicarea unui document de informare consensual privind medicamentele biosimilare pe website-ul Comisiei Europene (CE). Acesta este rezultatul unei colaborari extinse a unui subgrup al partilor interesate, format din voluntari din EPF, CPME, ESIP, AIM, EGA, EFPIA, EuropaBio si din statele membre ale UE. EGA este convinsa ca aceste documente vor oferi o asigurare suplimentara ca CE aproba faptul ca medicamentele biosimilare sunt de inalta calitate si la fel de sigure si eficace ca si produsele lor inovatoare de referinta. Prin urmare, EGA cere statelor membre sa faca cunoscute jurisdictiilor nationale, informatiile din acest document si sa continue dezvoltarea conditiilor necesare pentru o utilizare in cunostiinta de cauza a medicamentelor biosimilare cat si pentru un acces adecvat al pacientilor la aceste produse biofarmaceutice de inalta calitate. „Acest lucru este in interesul sistemului public de sanatate si a sustenabilitatii sistemelor de sanatate din UE”, a declarat Beata Stepniewska, director general EGA.

In cadrul proiectului de responsabilitate sociala corporativa in domeniul produselor farmaceutice, Grupul de Coordonare pe Transparenata si Etica a dezvoltat o Lista de Principii Directoare care promoveaza Buna Guvernare in Sectorul Farmaceutic care a fost sustinut la reuniunea grupului din noiembrie 2012, din Cipru. EGA lucreaza in stransa colaborare cu asociatiile nationale pentru a imlementa si a promova Principiile Directoare, principii care sunt deja integrate in valorile de baza si in practicile de afaceri ale firmelor de medicamente generice reprezentate de EGA.  „Avem incredere ca punerea in aplicare a acestor principii directoare va contribui la eliminarea campaniilor de dezinformare impotriva medicamentelor generice si biosimilare si la consolidarea increderii pacientilor in industria farmaceutica, in profesionistii din domeniul sanatatii, si in autoritatile competente” a comentat Beata Stepniewska. EGA ancheteaza in mod regulat membrii sai pentru a compila cazuri de dezinformare despre medicamentele generice si biosimilare din Europa si face constant eforturi pentru a denunta astfel de practici neloiale. „Este clar ca aceste practici, cum ar fi cele mai recente articole publicate in presa franceza, sunt inca in curs de desfasurare, creand confuzie in randul pacientilor si cadrelor medicale. Este esential ca activitatea desfasurata de Platforma de etica si de transparenta sa abordeze campanii de dezinformare privind medicamentele generice si biosimilare, care sa vizeze publicul larg” a declarat Beata Stepniewska.

Avand obiectivul de a imbunatati  accesul la medicamente accesibile pentru toti cetatenii UE, indiferent unde locuiesc, EGA este, de asemenea, implicata activ in proiectul de imbunatatire a ofertei de medicamente pentru tarile mici. Aceste piete mai mici, cu vanzari de volum mic sufera in special din cauza indisponibilitatii de produse la preturi mici pentru tratamentul bolilor grave si/sau rare. Membrii EGA pledeaza mult pentru o abordare holistica, pentru eliminarea barierelor de reglementare si pentru a crea stimulente pentru industrie de a aduce medicamente pentru aceste piete.