• PROIECTELE DE ACTE NORMATIVE FACUTE PUBLICE DE FOSTA CONDUCERE A MINISTERULUI SANATATII POT DUCE LA DISPARITIA MEDICAMENTELOR CU PRET ACCESIBIL SI VOR AVEA EFECTE CATASTROFALE ASUPRA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE, SINGURII INVESTITORI DIN INDUSTRA FARMACEUTICA CU CAPACITATI DE PRODUCTIE IN ROMANIA.
  • REGLEMENTARILE PROPUSE DE FOSTA CONDUCERE A MINISTERULUI SANATATII PRIVIND TAXA CLAWBACK SI MODUL DE CALCUL AL PRETULUI MEDICAMENTELOR IGNORA ANGAJAMENTELE LUATE DE GUVERN ATAT PRIN PROGRAMUL DE GUVERNARE, CAT SI PRIN PROTOCOLUL SEMNAT DE MINISTERUL SANATATII, IN NUMELE GUVERNULUI, CU ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR).  
  • PRODUCATORII DE MEDICAMENTE GENERICE CER PRIMULUI MINISTRU VICTOR PONTA RETRAGEREA IMEDIATA A ACESTOR PROIECTE SI REVIZUIREA IMEDIATA A TAXEI CLAWBACK PRIN INTRODUCEREA CALCULULUI DIFERENTIAT PENTRU MEDICAMENTELE GENERICE. 

BUCURESTI, 27 FEBRUARIE 2014– Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) atrage atentia asupra efectelor sociale si economice deosebit de grave pe care adoptarea propunerilor privind taxa clawback si politica de preturi a medicamentelor, aflate deocamdata in dezbatere publica, le-ar avea asupra pacientilor romani si asupra producatorilor de medicamente generice, singurii investitori din industra farmaceutica cu capacitati de productie in Romania.

Intr-o scrisoare adresata Primului Ministru Victor Ponta, APMGR atrage atentia ca reglementarile legislative propuse in ultima clipa a mandatului de fosta conducere a Ministerului Sanatatii ignora atat solutiile propuse de industrie in cadrul consultarilor publice cu reprezentantii Guvernului, cat si Protocolul semnat de Ministerul Sanatatii in 2013, in numele Guvernului, cu APMGR.

Propunerile publicate nu schimba nimic, nici pentru pacienti, nici pentru industria producatorilor de medicamente generice. Dimpotriva, mentin o politica extrem de nociva, care ignora nevoile pacientilor si distrug investitiile facute de producatorii de medicamente generice in capacitatile de productie din Romania,”  a declarat Presedintele APMGR Dragos Damian. „Promisiunile fostei conduceri a Ministerului Sanatatii s-au dovedit doar vorbe-n vant si speram ca Premierul Ponta va lua masurile necesare pentru a rezolva aceste probleme odata cu stabilirea noii echipe guvernamentale,” a adaugat Damian.

Propunerea de calcul diferentiat a taxei clawback a fostei conduceri a Ministerului Sanatatii a fost decisa absolut aleatoriu, in loc sa aiba la bazasistemul actual de stabilire a pretului pentru medicamente generice (maxim 65% din pretul medicamentului inovator). Pe de alta parte, propunerea de calcul a preturilor medicamentele de uz uman, prevazuta in propunerea de modificare si completare a normelor Ordinului 75/2009, nu tine cont de angajamentul asumat de Ministerul Sanatatii in Protocolul semnat cu APMGR. Acestea prevedea eliminarea dublei referen?ieri pentru medicamentele generice prin renuntarea la compararea cu tarile de referinta si prin aplicarea limitei de maximum 65% o singura data, raportat la pretul medicamentului inovator de la momentul cand primul medicament generic obtine Autorizatia de punere pe piata (APP).

APMGR atrage atentia ca politicile de sanatate din ultimii cinci ani au dus la reducerea consumului de generice in favoarea variantelor mai scumpe, de la 36% la 28%, ceea ce inseamna mai putini pacienti tratati cu bani mai multi.

Pe de alta parte, cadrul fiscal nefavorabil a dus la pierderea de investitii in industria farmaceutica locala (care este exclusiv generica) de circa 100 de milioane de euro, in aceeasi perioada. Numai in acest an, o investitie de 30 de milioane de euro este sub semnul intrebarii din cauza cresterii continue a taxei clawback si a intarzierii trecerii la un calcul diferentiat.

APMGR subliniaza, de asemenea, ca masura actualizarii listei de medicamente compensate, o masura de altfel benefica, nu poate avea loc decat prin suplimentarea corespunzatoare a bugetului pentru medicamente. Conform calculelor APMGR, costurile anuale suplimentare induse de actualizarea listei vor ajunge la circa 2 miliarde de lei in 2016.

A acoperi costurile exclusiv din taxa clawback inseamna sa distrugi industria farmaceutica cu capacitati de productie locala, cu consecinte negative majore pentru intreaga economie, si sa limitezi dramatic accesul pacientilor la medicamente cu pret accesibil pentru ca acestea vor disparea de pe piata,” a mai declarat Damian.

Ca prima masura de incurajare a consumului de medicamente generice, in conformitate cu politicile promovate de Uniunea Europeana, APMGR cere Primului Ministru Victor Ponta revizuirea imediata a taxei clawback prin introducerea calculului diferentiat pentru medicamentele generice. Formula de calcul trebuie sa aiba la bazasistemul actual de stabilire a pretului pentru medicamente generice (maxim 65% din pretul medicamentului inovator).