BUCURESTI, 28 NOIEMBRIE, 2013 – Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), asociatie care reprezinta interesele principalilor investitori de resort prezenti pe piata romaneasca,  saluta atentia acordata de catre Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (The Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD) medicamentelor generice si  rolului lor in asigurarea accesului la tratamente de inalta calitate si accesibile ca pret pentru pacientii din intreaga lume.

Raportul OECD „Health at a glance 2013” mentioneaza: „Cota de piata a medicamentelor generice a crescut semnificativ in ultimul deceniu, in multe tari. Cu toate acestea, medicamentele generice reprezinta mai putin de 25% din piata in Luxemburg, Italia, Irlanda, Elvetia, Japonia si Franta, in comparatie cu aproximativ 75% din piata cat reprezinta in Germania si Regatul Unit„. OECD arata ca rata de prescriere redusa a medicamentelor generice in Franta (12%), comparativ cu Marea Britanie (80%), indica necesitatea unei mai bune informari a medicilor, pentru reducerea costurilor sistemului de sanatate prin prescrierea de medicamente generice.

In Romania, APMGR a aratat, in cadrul unui studiu efectuat impreuna cu compania de consultanta KPMG, ca o cresterea volumului de prescrieri cu medicamentele generice (80% din total prescrieri) s-ar obtine economii anuale de aproximativ 100 milioane de euro pentru bugetul statului si pentru pacienti. „Economiile rezultate ar putea fi directionate catre alte zone sub presiune ale sistemului de sanatate, cum ar fi construirea de noi spitale, cresterea salariilor personalului medical sau plata arieratelor sistemului medical.” a declarat Laurentiu Mihai, Director Executiv APMGR.

APMGR sustine introducerea unor politici publice care promoveaza utilizarea medicamentelor generice, intrucat beneficiile acestora ar avea un impact pe termen lung asupra sanatatii si cheltuielilor cu sanatatea si ar creste accesul la tratamente de inalta calitate pentru pacienti.