BUCURESTI, 22 SEPTEMBRIE 2015 – ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, saluta decizia Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor de a adopta proiectul legislativ de introducere a unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.

Votul raspunde cererilor repetate ale producatorilor, dar si ale pacientilor, de eliminare a politicilor fiscale abuzive din domeniul farmaceutic si de repunere a  sistemului de sanatate din Romania pe baze sustenabile, în acord cu recomandarile Comisiei Europene.

Este o decizie care vine în acord cu nevoile pacientilor si cu cele ale producatorilor de medicamente care contribuie cu adevarat la dezvoltarea economica a Romaniei’, a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.

APMGR considera ca o astfel de masura va opri disparitia medicamentelor ieftine de pe piata, în conditiile în care peste 1.300 de astfel de medicamente au fost eliminate din Romania în ultimii trei ani, ceea ce a privat multi pacienti de tratamente salvatoare de vieti. Conform calculelor APMGR, alte 1.200 de medicamente de calitate si cu costuri accesibile ar fi urmat sa treaca sub pragul rentabilitatii în urmatorul an, în conditiile mentinerii taxei clawback în forma actuala.

Implementarea imediata a unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proportii de maxim 65% în calculul variabilei ‘p’ din formula clawback, va corela sarcina fiscala cu politica de preturi în domeniul medicamentelor. Masura a fost deja agreata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Sanatatii si acceptata atat de Ministerul de Finante, cat si de catre organismele financiare internationale, ca fiind neutra din punct de vedere bugetar.

Asteptam cu încredere si decizia Comisiei de Buget, Finante si Banci, precum si votul din plenul Camerei Deputatilor, dar nu avem îndoieli ca acestea vor fi favorabile proiectului, avand în vedere ca adoptarea acestei masuri nu aduce nici un cost la bugetul de stat, în timp ce beneficiile pentru pacienti sunt enorme’ a mai declarat Damian.