BUCURESTI, 20 MAI 2015 – ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, solicita Presedintelui Klaus Iohannis si Primului Ministru Victor Ponta sa se implice pentru gasirea urgenta a unor solutii pentru salvarea industriei de medicamente generice, o industrie strategica pentru Romania care de trei ani se afla intr-o criza fara precedent.
Suprafiscalizarea industriei farmaceutice, aplicarea injusta a taxei clawback pentru producatorii de medicamente generice, precum si interpretarea eronata si neconcurentiala a metodologiei de calcul a preturilor pentru medicamentele generice au devenit complet nesustenabile si vor duce inevitabil la intrarea in colaps a fabricilor din Romania, care nu vor mai putea sustine punerea pe piata a unor medicamente al caror pret este sub costul de productie.
„In ultimii trei ani am semnalat constant situatia critica in care se afla producatorii de medicamente generice, am epuizat toate caile de dialog cu autoritatile relevante, care ar putea sa indrepte situatia, insa nu s-a luat nicio masura reala, cu un impact clar. Suntem in punctul in care numai interventia celor mai inalte foruri de decizie poate preveni falimentul industriei farmaceutice locale” a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.
APMGR reaminteste ca in ultimii ani, cadrul fiscal si de reglementare impredictibil si ostil producatorilor de medicamente generice din Romania a cauzat disparitia a peste 1.300 de medicamente cu preturi accesibile din Romania, disponibilizarea a peste 300 de angajati, ratarea unor investitii de circa 50 milioane de euro in industria farmaceutica locala si, in general, a redus competitivitatea industriei pe segmentul exporturilor. Cresterea la un nou maxim istoric al nivelului taxei clawback pe trimestrul 1 al anului 2015, la peste 26% din vanzarile catre sectorul public, va duce la agravarea acestei situatii si la disparitia si mai multor medicamente ieftine de pe piata, cu efecte ingrijoratoare in special asupra pacientilor cu venituri reduse.
Restrangerea productiei locale de medicamente va duce cu timpul la detehnologizarea fabricilor romanesti, care se vor limita la a produce numai medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala, singurele care mai raman inca profitabile. „In lipsa aplicarii unor masuri urgente care sa corecteze cadrul de reglementare discriminator din prezent, Romania risca sa devina eminamente un importator de medicamente, lucru extrem de daunator pentru economie si periculos in cazuri de forta majora,” a mai declarat Damian.