- Impunerea taxei clawback aferente trimestrului 1 al anului 2012 va duce la disparitia totala de pe piata a unor medicamente si la insolventa companiilor producatoare de medicamente generice, majoritatea acestora avand importante unitati de productie In Romania;
- Vor fi afectate cele mai vulnerabile categorii sociale, majoritatea medicamentelor cu preturi accesibile ce pot disparea de pe piata fiind cele pentru afectiuni cardiace, reumatice, respiratorii, precum si antibioticele ieftine;
- Colapsul financiar al producatorilor locali va duce la blocarea investitiilor proiectate pentru anul In curs si la restrangerea productiei de medicamente generice cu preturi accesibile, cu consecinte imediate In ceea ce priveste cresterea somajului si reducerea veniturilor la bugetul stat.
BUCURESTI, 16 MAI 2012– Companiile membre ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) cer Guvernului suspendarea imediata a OUG 77 si 110/2011, referitoare la taxa clawback, si Inceperea consultarilor pentru identificarea unei solutii viabile, In interesul pacientilor si al economiei romanesti.
„Ceea ce avertizam acum doua luni, a devenit astazi realitate. Cuantumul taxei clawback aferente trimestrului 1 al anului 2012 este la un nivel aproape dublu fata de valoarea taxei comunicata pentru trimestrul 4 pe anul 2011 (care a reprezentat Intre 17 si 20% din cifra de afaceri a fiecarui producator). Impunerea acesteia va avea consecinte economice si sociale deosebit de grave”, a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.
In primul rand, va fi afectata populatia, prin disparitia partiala sau totala de pe piata a unor medicamente cu preturi accesibile. La fel de grav va fi efectul asupra companiilor producatoare de medicamente generice, majoritatea acestora avand importante unitati de productie In Romania. Intrarea In insolventa a acestor producatori Inseamna sfarsitul industriei romanesti de medicamente.
Pentru majoritatea producatorilor de medicamente generice, evitarea insolventei nu se va putea face decat prin restrangerea productiei de medicamente compensate. Asta va duce la disparitia de pe piata locala a medicamentelor romanesti si a medicamentelor cu preturi accesibile. Vor fi afectate cele mai vulnerabile categorii sociale, deoarece majoritatea acestor medicamente este reprezentata de medicamentele pentru afectiuni cardiovasculare, reumatice, ale aparatului respirator, precum si de antibioticele la preturi accesibile.
In acest context, APMGR solicita interventia imediata a noului Guvern al Romaniei, personal a domnului Prim Ministru Victor Ponta, pentru evitarea unei situatii dezastruoase atat pentru pacienti cat si pentru industria farmaceutica. Pana la identificarea unei solutii viabile, aplicarea OUG 77 si 110/2011 trebuie suspendata.
In forma sa actuala, taxa clawback este injusta si nesustenabila pentru ca:
- Este aplicata producatorilor, dar are ca baza de impozitare pretul de raft, care include adaosul distribuitorului, adaosul aplicat de farmacii si TVA;
- Este calculata In mod netransparent, existand inadvertente semnificative In Instiintarile transmise de CNAS catre platitori;
- Creaza probleme serioase de lichiditati la nivelul companiilor, data fiind neconcordanta Intre termenele de plata a taxei si termenul de Incasare a sumelor decontate de CNAS;
- Taxa se aplica tuturor detinatorilor de autorizatie de punere pe piata a medicamentelor, indiferent de specificul acestora: inovatoare sau generice. Ca atare, ea constituie o povara fiscala suplimentara pentru producatorii locali de medicamente generice, care sunt obligati sa plateasca pentru cresterea mult mai mare a vanzarilor de medicamente inovatoare, In valoare.
„Speram ca noua administratie sa respecte principiile asumate atat atunci cand se afla In opozitie, cat si prin actualul program de guvernare, si sa actioneze urgent pentru resuscitarea sistemului de sanatate”, a declarat Damian.
Pentru a avea un sistem de sanatate la nivel european trebuie avute In vedere tendintele Inregistrate In celelalte state membre UE care, prin Incurajarea utilizarii medicamentelor generice, au obtinut reducerea cheltuielilor publice, asigurand totodata acces la tratament medical pentru un numar mai mare de pacienti.
In Romania, pentru obtinerea unor rezultate similare este importanta sprijinirea sectorului farmaceutic generic, prin implementarea unor politici nationale favorabile cresterii utilizarii medicatiei generice (inclusiv printr-o formula a contributiei clawback care sa stimuleze consumul de generice), cresterii competitivitatii In piata si stimularii investitiilor locale In acest domeniu.