·  Criza produselor din plasma este doar partea vizibila a unei crize profunde care se agraveaza pe zi ce trece
·  Medicamentele generice, care sunt, in general, medicamente cu pret redus vor continua sa dispara in mod accelerat
·  Solutia Ministerului Sanatatii – crearea unui grup de lucru – inutila pe termen scurt

BUCURESTI, 7 DECEMBRIE 2017 – Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice, face un apel catre Prim-Ministrul Mihai Tudose pentru suspendarea imediata a taxei clawback pentru medicamentele cu pret redus pentru evitarea unei crize de proportii in sanatate.

„Criza imunoglobulinei, a produselor din plasma, este doar partea vizibila a unei crize profunde care se agraveaza pe zi ce trece. Vom afla probabil cat de curand si de efectele catastrofale a lipsei altor medicamente, in special a celor generice, care sunt in general medicamente cu pret redus. Vorbim de medicamentele pentru pacienti cronici, care se adreseaza unor arii terapeutice de baza precum: boli cardiovasculare si digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central si ale aparatului respirator,” a declarat Adrian Grecu, Presedintele APMGR.

Cauza principala a disparitiei acestor medicamente este taxa clawback, care face ca pretul multor medicamente sa ajunga mai mic decat costul de productie, ceea ce duce la disparitia acestora de pe piata.

Conform companiei de cercetare si studii de piata CEGEDIM, 60% din cele peste 2.300 de medicamente care risca sa dispara de pe piata in perioada urmatoare sunt medicamente sub 25 de lei. Multe dintre acestea sunt produse in Romania, de producatori romani, care produc exclusiv generice.

APMGR considera ca solutia propusa astazi de Ministerul Sanatatii in cadrul unei intalniri cu producatorii de medicamente, aceea de formare a unui grup de lucru care sa studieze modificarea principiilor pe care este calculata taxa clawback, este inutila, pe termen scurt.
Ministerul nu face altceva decat sa tergiverseze lucrurile. Discutiile sunt foarte bune pe termen mediu si lung, dar avem nevoie si de o solutie imediata. Si aceasta nu poate fi alta decat scutirea de la plata taxei clawback si din scoaterea consumul folosit in calculul taxei a medicamentelelor generice, incepand cu 1 ianuarie 2018,” a declarat Grecu. APMGR atrage atentia ca, de-a lungul timpului, numeroase grupuri de lucru au fost create la nivelul Ministerului Sanatatii, dar solutiile continua sa lipseasca in contextul in care bugetul alocat medicamentelor a ramas la aceeasi valoare din anul 2012.

„Prim-Ministrul trebuie sa ceara Ministerului Sanatatii si Ministerului Finantelor Publice sa ia o decizie imediat si sa protejeze medicamentele generice sau sa-si asume raspunderea pentru noi crize, care-i vor afecta pe cei mai napastuiti dintre romani, pe batrani si pe bolnavii cronici,” a declarat Grecu.