BUCURESTI, 26 NOIEMBRIE 2014– Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) a semnat astazi un parteneriat cu Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), pe baza caruia s-a lansat campania nationala de informare si educare cu privire la siguranta, calitatea si eficienta medicamentelor generice.

In demararea acestei campanii, s-a avut in vedere necesitatea imbunatatirii cunostintelor romanilor cu privire la medicamentele generice, care pot genera economii semnificative pentru consumatorii finali, fara a se face vreun compromis la nivelul calitatii.

Un alt obiectiv al campaniei il constituie informarea consumatorilor asupra dreptului de a cere medicului sau farmacistului mai multe informatii cu privire la tratamentul recomandat. In Romania, medicii prescriu medicamentele pe baza substantei active, care se regaseste in mai multe medicamente sub diverse denumiri comeriale si la preturi diferite. Prin urmare, este foarte important ca pacientii sa cunoasca optiunile de tratament disponibile in farmacii, pentru a putea face o alegere informata.

Parteneriatul si campania de informare au fost anuntate in cadrul unei conferinte de presa la care au participat Presedintele APMGR Dragos Damian, Dorel Sandesc, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii si Presedintele ANMDM Marius Savu.

„Este absolut necesar ca pacientii romani sa fie mai bine informati cu privire la tratamentele urmate si astfel sa ceara in farmacii medicamentele potrivite nevoilor lor. In acest sens, romanii ar trebui sa stie faptul ca medicamentele generice sunt la fel de sigure si eficiente ca orice alte medicamente disponibile in farmacii si, in plus, sunt mai accesibile ca pret. Incurajarea utilizarii medicamentelor generice reprezinta o solutie adoptata la nivel mondial pentru cresterea accesului la tratament al populatiei si pentru tinerea sub control a costurilor sistemelor publice de sanatate”, a declarat Dragos Damian, Presedinte APMGR.

„Ministerul Sanatatii sustine astfel de actiuni de constientizare a consumatorilor cu privire la siguranta si calitatea medicamentelor generice, care se inscriu in programul de actiuni adoptat recent de Guvern in cadrul Strategiei Nationale de Sanatate 2014-2020. Speram ca aceasta campanie de informare va creste accesul pacientilor la tratament, ajutandu-i sa-si cunoasca mai bine drepturile si sa fie constienti de posibilitatile de a face economii prin alegerea medicamentelor generice”, a declarat Dorel Sandesc, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii.

„Medicamentele generice indeplinesc aceleasi standarde de calitate ca orice alte medicamente care sunt comercializate in Romania, intrucat sunt supuse aceluiasi control strict al ANMDM. Tocmai de aceea, facem un apel catre mass media sa ne ajute in promovarea acestei campanii de informare si educare adresate consumatorilor romani. Folosirea cu predilectie a medicamentelor generice, acolo unde acestea sunt o alternativa de tratament, va ajuta sistemul de sanatate sa faca fata presiunilor bugetare imense la care este supus si pacientii romani sa beneficieze de tratamente sigure si eficiente, la costuri mai mici”, a declarat Marius Savu, Presedinte ANMDM.

Campania de informare va debuta printr-o etapa pilot, desfasurata pe o durata de trei luni si va cuprinde o serie de actiuni de informare, inclusiv website dedicat, comunicare in presa scrisa si online, in social media si promovare directa catre pacienti in unitati spitalicesti.