BUCURESTI, 2 NOIEMBRIE 2017 – ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice, avertizeaza ca nivelul taxei clawback pe trimestrul 3 al anului curent a crescut, din nou, cu 25% fata de nivelul din trimestrul 3, 2016, ceea ce va duce la disparitia si mai multor medicamente ieftine de pe piata si la prabusirea industriei farmaceutice locale. Procentul „p” din calculul taxei clawback a crescut in trimestrul 3 al acestui an la 19,42%, fata de doar 14,91% in trimestrul 3 al anului 2016, iar estimarile APMGR, realizate pe baza cifrelor Ministerului de Finante prevazute ca si colectare pentru taxa clawback pe anul 2017,  arata ca acesta va creste si mai mult in trimestrul 4, 2017, respectiv la un nivel de 24%.

„Din pacate constatam ca am avut dreptate si ne confruntam cu o noua crestere nesustenabila a taxei clawback, in ciuda declaratiilor Ministrului Sanatatii, Florian Bodog, ca nivelul acestei taxe este constant si la o <valoare rezonabila>. Anunturile festiviste ale Ministrului nu mai pot acoperi dezastrul din domeniul asigurarii medicamentelor pentru populatie si consideram ca se impune demisia domnului Bodog,”a declarat Laurentiu Mihai, director executiv al APMGR.

APMGR solicita Guvernului sa ia in considerare apelurile repetate ale producatorilor de medicamente generice de modificare a formulei de calcul a taxei clawback, cat mai urgent posibil, daca nu se doreste falimentarea producatorilor de medicamente generice si privarea populatiei cu venituri reduse si a bolnavilor cronici de si mai multe medicamente de baza.

APMGR sustine introducerea imediata a calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamente generice ca solutie pe termen scurt, fara impact bugetar, pentru mentinerea  accesului la tratament pentru pacientii romani. Totodata, APMGR atrage atentia ca pastrarea actualului mod de calcul al taxei clawback pentru medicamentele generice in urmatorul an va duce la disparitia de pe piata a altor mii de medicamente generice cu preturi mici. Conform companiei de cercetare si studii de piata CEGEDIM, 60% din cele peste 2.300 de medicamente care risca sa dispara de pe piata in perioada urmatoare sunt medicamente sub 25 de lei. Multe dintre acestea sunt produse in Romania, de producatori romani, care produc exclusiv generice.

„Reiteram autoritatilor si opiniei publice ca medicamentele generice nu fac obiectul contributiei de tip clawback nicaieri in Europa. Aplicarea acesteia in continuare este direct responsabila de distrugerea industriei farmaceutice generice locale si ingradirea si mai mult a accesului la tratament pentru pacientii cu cele mai mici venituri, in contradictie cu obiectivele Programului de guvernare,”a mai declarat Mihai.