BUCURESTI, 10 FEBRUARIE, 2016 –ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, face un apel catre Parlamentul Romaniei pentru aprobarea introducerii unui calcul diferentiat al taxei clawback, singura masura care ar putea scoate din criza industria farmaceutica locala si opri disparitia medicamentelor ieftine de pe piata.
„In acest moment, depinde doar de parlamentari si de oamenii politici sa opreasca declinul industriei farmaceutice locale si sa se asigure ca pacientii isi gasesc medicamentele de zi cu zi in farmacii. Trebuie sa subliniem ca introducerea calcului diferentiat al taxei clawback nu are niciun efect asupra bugetului de stat, dimpotriva, el va avea efecte pozitive, pentru ca medicamentele ieftine vor ramane pe piata si nu vor fi inlocuite de alternative mai scumpe” a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR.
Companiile membre ale APMGR, in majoritatea lor companii cu investitii industriale semnificative in Romania, atrag atentia ca s-a ajuns intr-o situatie critica, atat in ceea ce priveste accesul pacientilor la medicamente ieftine, cat si in ceea ce priveste supravietuirea industriei locale producatoare de medicamente cu prescriptie. In acest context, APMGR subliniaza ca in Romania se produc exclusiv medicamente generice, fabricile companiilor membre APMGR asigurand peste 8.000 de locuri de munca directe si 15.000 de locuri de munca in industriile conexe.
APMGR anunta ca din cauza cadrului fiscal si a politicii de preturi complet nefavorabila industriei producatoare de medicamente generice, mii de medicamente cu preturi accesibile au disparut de pe piata, iar linii intregi de productie de medicamente cu prescriptie au fost inchise. CONFORM DATELOR APMGR, PESTE 2.000 DE MEDICAMENTE CU PRETURI ACCESIBILE AU DISPARUT DEJA DE PE PIATA IN ULTIMII ANI, DINTRE CARE 700 DE MEDICAMENTE AU DISPARUT NUMAI IN 2015.
„Cand vorbim de medicamente generice, vorbim de medicamente cu pret accesibil, acele medicamente esentiale pentru milioane de pacienti, mai ales pentru cei cronici, care se adreseaza unor arii terapeutice de baza precum: boli cardiovasculare si digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central si ale aparatului respirator,” a declarat Damian.
Totodata, APMGR ATRAGE ATENTIA CA IN ULTIMA PERIOADA APROAPE 500 DE SALARIATI AU FOST DISPONIBILIZATI, IAR ACEASTA TENDINTA VA CONTINUA DACA AUTORITATILE MENTIN ACELASI CADRU DE REGLEMENTARE. Producatorii locali vor fi fortati sa-si inchida facilitatile de productie din Romania, sa-si reduca drastic portofoliul de produse, sa faca disponibilizari si sa amane investitii in site-urile de productie locale. TOATA INDUSTRIA PRODUCATOARE DE MEDICAMENTE GENERICE TRECE DE PESTE PATRU ANI PRINTR-UN PROCES PERICULOS DE DECAPITALIZARE SI DECOMPETITIVIZARE IN CONDITIILE IN CARE COMPANIILE MEMBRE APMGR AU PLATIT PENTRU TAXA CLAWBACK PESTE UN MILIARD RON IN PERIOADA 2012-2015.
APMGR face un apel catre Parlamentul Romaniei pentru aprobarea imediata a introducerii unui calcul diferentiat al taxei clawback, in contextul in care proiectul de lege care prevede formula de calcul diferentiat a taxei clawback pentru medicamentele genericemai are nevoie doar de votul Comisiei pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor si al plenului Camerei Deputatilor pentru a fi adoptat.
„Am discutat deja atat cu Ministerul Sanatatii cat si cu Ministerul Economiei, care ne-au asigurat ca nu exista nicio obiectie impotriva acestei reglementari, care a fost comentata pozitiv si de Consiliul Concurentei. Avem incredere ca si decizia membrilor Parlamentului va fi una favorabila proiectului,” a declarat Damian.