BUCURESTI, 3 MARTIE, 2016 – ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, propune Guvernului inceperea imediata a discutiilor pentru elaborarea unui nou mod de calcul al preturilor la medicamente, care sa stopeze disparitia medicamentelor esentiale de pe piata si sa asigure accesul continuu la tratament al romanilor.

„Introducerea calcului diferentiat al taxei clawback si schimbarea radicala a modalitatii de stabilire a pretului medicamentelor, trecand de la o abordare strict financiara la una centrata pe nevoia pacientilor de a gasi in farmacii medicamentele de zi cu zi, sunt singurele solutii pentru a opri disparitia medicamentelor de pe piata si pentru a scoate din criza industria farmaceutica locala,”  a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR, dupa o intalnire cu conducerea Ministerului Sanatatii.

APMGR propune constituirea unui grup de lucru alcatuit din reprezentantii Ministerului Sanatatii, ai Agentiei Nationale a Medicamentului si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ai producatorilor de medicamente si ai asociatiilor pacientilor, care sa elaboreze o noua modalitate de calcul al pretului la medicamente care sa inlocuiasca Ordinul MS nr. 75/2009 pana cel tarziu la data de 1 octombrie 2016. Pana atunci, APMGR a solicitat aplicarea prevederilor legale asa cum sunt acestea in vigoare in acest moment.

Ministerul Sanatatii a asigurat reprezentantii APMGR ca nu exista nicio obiectie impotriva introducerii calculului diferentiat al taxei clawback si a fost absolut de acord ca este nevoie de o schimbare radicala a modului de calcul al pretului medicamentelor.

„Este sansa acestui guvern de a face cu adevarat reforma si a arata ca pune pacientii si economia locala pe primul loc in prioritatile sale,” a declarat Damian.