BUCURESTI, 23 APRILIE 2015 – ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, solicita Ministerului Sanatatii recalcularea pretului la medicamentele generice, in acord cu recomandarea Consiliului Concurentei de a nu se aplica in calculul pretului medicamentelor generice referentierea permanenta la 65% din pretul medicamentului inovativ corespunzator.

Totodata, APMGR solicita Primului Ministru sa se implice in aceasta problema, deoarece situatia este extrem de grava, indeosebi pentru producatorii locali de medicamente generice. Fabricile din Romania risca sa intre in colaps in momentul in care vor fi obligate sa puna pe piata medicamente sub costul de productie.

Raportarea repetitiva la pretul medicamentului inovativ este anticoncurentiala si actioneaza ca o bariera pentru medicamentele generice si pentru libera concurenta pe piata medicamentelor, punand obstacole suplimentare producatorilor de medicamente generice. Este esential ca autoritatile sa inteleaga anormalitatea situatiei si sa o corecteze, pentru a preveni colapsul industriei locale, care produce exclusiv medicamente generice”, a declarat Laurentiu Mihai, Director Executiv APMGR.

Producatorii de medicamente generice au depus deja documentatia solicitata de autoritati pentru recalcularea pretului la medicamente, insa atrag atentia asupra interpretarii incorecte si discriminatorii data de Ministerul Sanatatii prevederilor privind modul de stabilire a pretului medicamentelor generice, prevazut de Ordinul 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preturilor la medicamentele de uz uman. Interpretarea Ministerului Sanatatii asigura o protectie suplimentara si neconcurentiala medicamentelor inovative, chiar si dupa data de expirare a brevetului acestora, prin faptul ca obliga producatorii de medicamente generice sa-si raporteze continuu preturile la 65% din pretul medicamentelor inovative corespunzatoare.

APMGR SOLICITA MINISTERULUI SANATATII SA TINA CONT DE RECOMANDARILE CONSILIULUI CONCURENTEI IN INTERPRETAREA PREVEDERILOR ART. 8 DIN ORDINUL 75/2009, RENUNTAND ASTFEL LA REFERENTIEREA PERMANENTA LA 65% DIN PRETUL MEDICAMENTULUI INOVATIV, IN CADRUL PROCESULUI ACTUAL DE RECALCULARE A PRETURILOR LA MEDICAMENTELE GENERICE.

Calcularea pretului medicamentelor generice pe baza unei referentieri circulare va forta producatorii de medicamente generice sa scada pretul multor produse sub limita rentabilitatii, ceea ce va duce la disparitia de pe piata tocmai a medicamentelor ieftine, folosite de cei mai multi pacienti.