BUCURESTI, 18 MARTIE 2016 – ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, solicita  Ministerului Sanatatii aplicarea imediata a reglementarilor in vigoare in materia aprobarii preturilor la medicamente, inclusiv cele referitoare la alinierea pretului medicamentelor iesite de sub brevet (off-patent) in raport cu pretul de referinta al medicamentului generic, introdusa prin articolul 8¹ din Ordinul Ministrului Sanatatii 75/2009.

APMGR atrage atentia ca amanarea total nejustificata a prevederilor  articolul 8¹, asa cum este prevazut in proiectul de Ordin care se afla in consultare publica la Ministerul Sanatatii, dupa expirarea termenului legal de aplicare, este irational si pagubitor atat pentru statul roman cat si pentru pacienti si creaza un dezechilibru concurential major in piata farmaceutica.

„Este stiut ca, pentru o companie farmaceutica care produce medicamente inovative, anii de protectie acoperiti de brevet in care se vand aceste medicamente sunt suficienti, atat pentru amortizarea costurilor si realizarea de profit, cat si pentru dezvoltarea de noi molecule. Medicamentul inovativ, dupa expirarea perioadei de protectie este decazut din acest drept si isi pierde statutul de medicament inovativ. Mentinerea aceluiasi nivel de pret este inechitabil  fata de medicamentul generic, injust fata de pacienti si costisitor pentru stat,” a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.

APMGR anunta, totodata, ca aceasta aliniere de pret vine ca urmare a recomandarii Consiliului Concurentei, care a identificat necesitatea unei asftel de masuri in urma investigatiilor desfasurate pe piata farmaceutica din Romania.

In acest context, APMGR considera complet nejustificata campania anumitor organizatii care incearca sa creeze panica, inoculand ideea falsa ca piata din Romania va inregistra o lipsa de medicamente iesite de sub brevet,  in cazul in care Ministerul Sanatatii va pune in aplicare dispozitiile articolului 8¹. APMGR anunta, pe aceasta cale, ca pentru marea majoritatea medicamentelor nominalizate exista deja echivalente generice disponibile pe piata, iar companiile membre APMGR stau la dispozitia autoritatilor pentru a asigura furnizarea acestor medicamente in caz de nevoie.

APMGR a propus deja Ministerului Sanatatii schimbarea completa a politicii de calcul a pretului la medicamente, care sa inlocuiasca Ordinul 75/2009, dat fiind ca actuala modalitate de stabilire a pretului la medicamente s-a dovedit falimentara pentru intreaga industrie farmaceutica.