BUCURESTI, 11 IANUARIE 2016 – ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, saluta decizia Presedintelui Romaniei Klaus Iohannis de a trimite Parlamentului spre reexaminare legea care interzice publicitatea la medicamente.

Este o decizie fireasca avand in vedere ca interzicerea publicitatii la medicamente in audio-vizual ar fi fost o suprareglementare anticonstitutionala si antieuropeana, a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR. „Speram ca Parlamentul sa ia de aceasta data decizia normala a respingerii acestui proiect, care nu poate fi aplicat in forma propusa,” a adaugat Damian.

APMGR aduce in atentie cinci motive de principiu pentru care proiectul de lege privind publicitatea la medicamente nu ar trebui sa intre in vigoare in forma adoptata de Parlament. In primul rand, legea este anticonstitutionala, intrucat incalca dreptul la informare al consumatorilor si antieuropeana pentru ca transcede prevederile directivelor europene prin introducerea unor restrictii care impiedica libera circulatie a marfurilor in teritoriul UE. Apoi, legea este anticoncurentiala prin faptul ca publicitatea este interzisa in anumite medii dar ramane neingradita in altele, cum ar fi publicitatea outdoor, presa scrisa sau social media. In plus, masura ar avea si efecte antieconomice, din cauza pierderilor pe care le-ar inregistra agentii economici si statul, prin neincasarea veniturilor, respectiv taxelor aferente acestei activitati. Nu in ultimul rand, in forma propusa de Parlament, legea este inoperabila din cauza folosirii in mod eronat a sintagmei „produse medicamentoase”, care nu se regaseste in legislatia romaneasca.

Publicitatea la medicamente, dar si la celelalte produse si servicii destinate sanatatii, este deja reglementata in mod clar, cu prevederi armonizate legislatiei europene. Autoritatile au nevoie doar de instrumente serioase de sanctionare a celor care intrec masura sau ignora cu buna stiinta legea,” a mai declarat Damian.