BUCURESTI, 30 SEPTEMBRIE 2016 – ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR), organismul reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, atrage atentia ca mii de medicamente esentiale vor disparea de pe piata in perioada imediat urmatoare in lipsa introducerii imediate a taxei clawback diferentiata.

APMGR intelege preocuparea Guvernului pentru stoparea disparitiei de pe piata a circa 100 de medicamente off-patent (medicamente inovative iesite de sub protectia brevetului) ca urmare a ieftinirii acestora cu 35%, in conformitate cu prevederile legislatiei actuale, insa reaminteste ca alte cateva mii de medicamente esentiale sunt pe cale de disparitie din cauza efectelor taxei clawback. Taxa clawback are un impact fiscal de trei ori mai mare asupra pretului medicamentului generic fata de cel inovativ – acest lucru a dus la disparitia a 2.000 de medicamente generice de pe piata in ultimii ani -, iar acest trend va continua, fara introducerea calculului diferentiat al taxei.

Guvernul are obligatia de a debloca proiectul de lege pentru introducerea calculului diferentiat al taxei clawback sau trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru efectele catastrofale asupra pacientilor”, a declarat Laurentiu Mihai, director executiv APMGR. Conform specialistilor, medicamentele care urmeaza sa dispara vor fi cele care se adreseaza unor arii terapeutice de baza, precum bolile cardiovasculare si digestive, cancerul, bolile sistemului nervos central si aparatului respirator si vor afecta in special bolnavii cronici.

Proiectul de lege care introduce taxa clawback diferentiata (Plx 425/2014) se afla, in acest moment, la Comisia pentru Sanatate si Familie si la Comisia pentru Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor (camera decizionala) si asteapta doar avizul Guvernului pentru a fi votat. Proiectul, care a fost deja adoptat de catre Senat, este recunoscut ca fiind neutru din punct de vedere bugetar.