BUCURESTI, 14 OCTOMBRIE 2016– ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR), organismul reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, isi exprima dezamagirea fata de proiectul de Hotarare de Guvern privind metodologia de calcul a preturilor medicamentelor lansata in consultare publica si solicita Ministerului Sanatatii organizarea unei dezbateri ample cu toate partile implicate.

APMGR atrage atentia ca noul proiect este doar o revizuire a vechiului ordin de preturi si nu amelioreaza in niciun fel situatia grava in care se afla medicamentele genericele, care raman discriminate prin aplicarea aceleiasi duble referentieri, la cel mai mic pret din 12 tari de referinta si la 65% din pretul medicamentului inovativ. Schimbarea metodologiei de calcul doar pentru un numar limitat de medicamente, cele aflate pe lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii ca medicamente esentiale, nu poate avea un impact benefic atat timp cat acestea vor continua sa fie penalizate de efectele negative ale taxei clawback, aplicata nediferentiat, atat medicamentelor generice, cat si celor inovative.

In aceste conditii, mii de medicamente generice esentiale cu preturi accesibile vor continua sa dispara in mod accelerat de pe piata in perioada imediat urmatoare.

In plus, APMGR considera ca micsorarea in trepte a pretului medicamentelor off-patent (medicamente inovative iesite de sub brevet) nu asigura un mediu concurential pentru medicamentele generice, in conditiile in care aceasta reducere graduala a pretului nu este aplicabila si medicamantelor generice.

In loc de o schimbare de abordare a strategiei medicamentului, noua metodologie nu este decat o cosmetizare a vechii politici, al carui esec a fost deja dovedit de disparitia medicamentelor de pe piata”,a declarat Laurentiu Mihai, directorul executiv al APMGR. “Facem un apel catre Ministerul Sanatatii si Primul Ministru Dacian Ciolos de a organiza o dezbatere reala despre modul in care Romania vrea sa asigure accesul la tratament al pacientilor,”a adaugat Mihai.

APMGR considera ca o strategie a medicamentului in Romania nu are nevoie de revizuiri minore ale vechilor politici, ci de o abordare complexa, care sa includa pe langa masuri administrative legate de pret si masuri fiscale, precum introducerea imediata a calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.

APMGR isi exprima, inca o data, disponibilitatea de a lucra impreuna cu autoritatile pentru identificarea celor mai bune masuri pentru aceasta reglementare importanta, care afecteaza atat pacientii cat si industria farmaceutica din Romania, o industrie strategica pentru economia nationala.