BUCURESTI, 13 APRILIE 2016 – ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, saluta intentia Ministerului Sanatatii de a elabora o noua metodologie de calcul a pretului la medicamente.
„Ne bucuram ca autoritatile au inteles ca actuala metodologie de pret nu are decat efecte negative atat pentru pacienti, prin disparitia medicamentelor accesibile de pe piata, cat si pentru industria locala producatoare de medicamente generice” a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.
APMGR sustine ca introducerea calculului diferentiat al taxei clawback si schimbarea radicala a modalitatii de stabilire a pretului medicamentelor, trecand de la o abordare strict financiara la una centrata pe nevoia pacientilor de a gasi in farmacii medicamentele de zi cu zi, sunt singurele solutii pentru a opri disparitia medicamentelor de pe piata si pentru a scoate din criza industria farmaceutica locala. Conform datelor APMGR, peste 2.000 de medicamente cu preturi accesibile au disparut deja de pe piata in ultimii ani, dintre care 700 de medicamente au disparut numai in 2015.
„Este benefic si semnalul dat de Minister in privinta aplicarii prevederilor legale in vigoare pana la publicarea unei noi metodologii de calcul al pretului la medicamente: salutam faptul ca autoritatile au inteles ca orice inghetare totala sau partiala a aplicarii acestor prevederi ar fi ilegala” a adaugat Damian. APMGR a sustinut intotdeauna aplicarea imediata a reglementarii referitoare la alinierea pretului medicamentului iesit de sub brevet in raport cu pretul de referinta al medicamentului generic, introdusa prin articolul 8¹ din Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 75/2009, sustinand ca neaplicarea acestui articol ar fi fost pagubitoare atat pentru statul roman, cat si pentru pacienti si ar fi creat un dezechilibru concurential major in piata farmaceutica.
APMGR isi exprima disponibilitatea de a se alatura grupului de lucru alcatuit din reprezentantii Ministerului Sanatatii si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru elaborarea unei noi modalitati de calcul al pretului la medicamente care sa inlocuiasca Ordinul 75/2009.