BUCURESTI, 29 MARTIE 2017 – ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, saluta decizia Guvernului Romaniei de a-si depune candidatura pentru gazduirea la Bucuresti a Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA) si isi arata disponibilitatea de a colabora cu autoritatile pentru realizarea acestui obiectiv.

APMGR considera ca relocarea in Romania a EMA ar aduce multe beneficii economice si sociale Romaniei si ar reprezenta o recunoastere a valorii strategice a industriei farmaceutice din Romania, o industrie cu un capital uman valoros, cu o traditie indelungata, recunoscuta international si cu un potential major de dezvoltare.

Desi constrangerile economice si fiscale din ultimul timp si-au pus amprenta pe dezvoltarea acestei ramuri industriale, capacitatile de productie din Romania inca asigura aproape 8.000 de locuri de munca directe si 15.000 de locuri de munca in industriile conexe. Industria farmaceutica din Romania este in acest moment formata exclusiv din producatori de medicamente generice – companiile membre APMGR au capacitati de productie in Bucuresti, Cluj-Napoca, Targu Mures si Constanta unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice si antialergice, pana la produse oncologice complexe de inalta clasa.

“Romania este pregatita sa primeasca o agentie de reglementare a Uniunii Europene, in special una in domeniul farmaceutic, intrucat are atat experti de renume in acest domeniu, cat si o industrie farmaceutica cu traditie in spate”a declarat Laurentiu Mihai, director executiv APMGR.

Gazduirea de catre Romania a EMA ar readuce in atentia publica importanta industriei farmaceutice locale, unul dintre cele 10 sectoare prioritare cu potential competitiv, incluse in Strategia Nationala pentru Competitivitate.

APMGR este pregatita sa sprijine eforturile autoritatilor pentru dezvoltarea pe mai departe a acestei industrii, spre beneficiul pacientilor si al economiei deopotriva.