BUCURESTI, 1 SEPTEMBRIE 2015 – ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, se opune legalizarii platilor informale in sanatate si cere Guvernului o reforma cuprinzatoare a sistemului de sanatate, bazata pe eficienta si finantare sustenabila.

Guvernul trebuie sa renunte la practica de a muta responsabilitatea finantarii sistemului de sanatate pe umerii altora: pentru cheltuielile cu medicamentele, platesc producatorii prin taxa clawback; pentru completarea veniturilor insuficiente ale  personalului medical, vrem acum sa plateasca pacientii,” a declarat Dragos Damian, presedintele APMGR.

APMGR atrage atentia ca pacientii au cel mai mult de suferit din cauza lipsei unei reforme profunde a sistemului de sanatate. De exemplu, mentinerea taxei clawback in forma actuala duce la disparitia de pe piata a medicamentelor cu preturi accesibile: peste 1.300 de produse au disparut din piata in ultimii trei ani, iar anul acesta alte 1.200 de medicamente ieftine risca sa dispara din farmacii, ca urmare a scaderii preturilor sub pragul de rentabilitate. Pacientii sunt obligati sa le inlocuiasca cu produse alternative mult mai scumpe, platind din buzunar diferenta.

Introducerea platilor informale pentru medici nu va face decat sa sporeasca povara financiara si mai mult pentru pacient. In plus, va crea probleme etice care vor afecta demnitatea si prestigiul profesiei de medic,”a mai spus Damian.

APMGR solicita cresterea finantarii sistemului sanitar in paralel cu masuri imediate de transparentizare a cheltuirii fondurilor publice si de eliminare a fraudelor. Potrivit calculelor APMGR, numai pentru medicamente, sistemul de sanatate are nevoie de o finantare de cel putin 800 milioane Ron pentru ca accesul pacientilor la medicamente sa fie la nivelul anului 2012.

APMGR atrage atentia, totodata, ca lipsa unei reforme a sistemului de sanatate a insemnat pentru Romania pierderea unor investitii de peste 50 millioane de Euro in domeniul farmaceutic si va insemna pierderea multor alte investitii in viitor, din cauza neincrederii investitorilor intr-un sistem lipsit de transparenta.

Guvernul trebuie sa isi asume responsabilitatile prevazute in Constitutie si sa acorde servicii pentru care finantarea este asigurata deja prin colectarea de taxe si impozite. Continuarea umilirii pacientilor si antagonizarea medicilor si a celorlalti actori din sistem, inclusiv industria farmaceutica, nu sunt solutii si nu vor face decat sa creasca tensiunile sociale.