BUCURESTI, 31 IANUARIE 2017 – ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR),organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, anunta ca nivelul taxei clawback pe trimestrul 4 al anului 2016 a atins un nou nivel nesustenabil, ceea ce va duce brusc la disparitia multor medicamente ieftine de pe piata si la inchiderea unor fabrici de medicamente locale.

Fara introducerea calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, cei cu venituri reduse vor fi in continuare privati de cele mai raspandite medicamente de pe piata, medicamente care asigura tratamentul la costuri accesibile al celor mai multe afectiuni cronice” a declarat Laurentiu Mihai, director executiv al APMGR.

Cresterea procentului „p” din calculul taxei clawback la 18.89% in trimestrul 4 al anului 2016, de la 14.91% in trimestrul 3, este o consecinta directa a cresterii consumului unor medicamente innovative. APMGR considera injust ca producatorii de medicamente generice sa fie taxati pentru finantarea tratamentelor scumpe, prin aplicarea unitara a taxei clawback, intrucat acestia nu sunt responsabili in niciun fel pentru cresterea in ansamblu a consumului de medicamente.

APMGR reaminteste ca singura solutie care ar putea aduce lucrurile in normalitate, salvand astfel de la insolventa producatorii de medicamente generice, este implementarea imediata a unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proportii de maxim 65% in calculul variabilei ‘p’ din formula clawback, coreland astfel sarcina fiscala cu politica de preturi in domeniul medicamentelor.

Conform cadrului legislativ existent, producatorii de medicamente suporta diferenta dintre suma alocata anual pentru medicamentele compensate in bugetul de stat, adica aproximativ 6 miliarde de lei (ceea ce reprezinta nivelul consumului de medicamente din trimestrul 4 al anului 2011), si consumul real de medicamente. Aceasta diferenta, cunoscuta sub numele de taxa clawback, are un impact fiscal cu atat mai mare cu cat pretul medicamentelor este mai mic: in cazul unui medicament generic, acest impact este de trei ori mai mare fata de cel asupra unui medicament inovativ.

O astfel de povara fiscala a devenit de nesuportat pentru producatorii de medicamente generice, multi dintre acestia avand capacitati de productie in Romania. Rezultatul este disparitia medicamentelor generice esentiale si inchiderea unor capacitati locale de productie, cu efecte sociale si economice ireversibile,” a declarat Mihai.

Conform calculelor APMGR, peste 2.000 de medicamente generice au disparut de pe piata in ultimii ani, fiind inlocuite cu alternative mult mai scumpe. Conform specialistilor, acest trend va continua. Medicamentele care urmeaza sa dispara vor fi cele care se adreseaza unor arii terapeutice de baza, precum bolile cardiovasculare si digestive, cancerul, bolile sistemului nervos central si aparatului respirator si vor afecta in special bolnavii cronici.

Avem speranta ca noul guvern va introduce de urgenta calculul diferentiat al taxei clawback, in interesul pacientilor dar si al economiei romanesti,” a adaugat Mihai.