BUCURESTI, 3 MAI 2017 – ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR),organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, solicita introducerea imediata a calculului diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice ca masura provizorie, pana la 1 ianuarie 2019, dupa ce nivelul taxei clawback pe trimestrul 1 al anului 2017 a crescut din nou, atingand un nivel nesustenabil pentru producatorii de medicamente generice.
Procentul „p” din calculul taxei clawback a crescut in primul trimestru al acestui an la 19.86%, fata de doar 15.62% in trimestrul 1 al anului 2016.

APMGR atrage atentia ca nu exista nicio alta masura care sa poata fi implementata imediat, fara costuri pentru bugetul de stat, care ar putea stopa disparitia de pe piata a medicamentelor cu pret redus si inchiderea unor intregi linii de productie ale fabricilor de medicamente locale.

“Nivelul acestei taxe este nesustenabil pentru medicamentele generice. Cei care vor suferi sunt in special batranii si bolnavii cronici, care nu vor mai gasi multe din cele mai raspandite medicamente de pe piata sau vor gasi variante mai scumpe, care vor necesita coplata,” a declarat Laurentiu Mihai, director executiv al APMGR. APMGR intelege eforturile guvernului de a gasi o solutie pe termen lung pentru finantarea consumului de medicamente, dar atrage atentia ca orice intarziere a introducerii calculului diferentiat al taxei clawback are efecte ireversibile.

“Discutam diverse solutii cu ceilalti producatori, cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si cu cei ai Ministerului Finantelor, cu CNAS, dar, pana la identificarea unui mecanism ideal, am solicitat introducerea calculului diferentiat pana la 1 ianuarie 2019,” a adaugat Mihai. Proiectul de lege care prevede formula de calcul diferentiat a taxei clawback pentru medicamentele generice (Plx 425/2014) a fost aprobat de Senat in septembrie 2014 si este in dezbatere la Camera Deputatilor, asteptand doar punctul de vedere al Guvernului.
Introducerea calculului diferentiat al taxei clawback nu ar afecta in niciun fel colectarea veniturilor prevazute la bugetul de stat insa ar asigura o distributie echitabila a sarcinii fiscale, in acord cu cheltuielile publice decontate pentru fiecare tip de medicamente (generice sau inovative).

Calculul diferentiat al taxei clawback va permite mentinerea capacitatilor de productie actuale si a celor aproape 8.000 de locuri de munca (taxe doar pe salarii platite la Bugetul de Stat de aproximativ 79.5 mil euro anual). In plus, aceasta masura ar opri disparitia medicamentelor ieftine de pe piata, in conditiile in care peste 2.000 de astfel de medicamente au disparut de pe piata in ultimii ani si au fost inlocuite cu variante mai scumpe.