BUCURESTI, 22 SEPTEMBRIE 2016 – ASOCIATIA ROMANA A PRODUCATORILOR INTERNATIONALI DE MEDICAMENTE (ARPIM) si ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR) solicita Guvernului sa ia in considerare eliminarea taxei clawback, concomitent cu o politica de preturi rationala si predictibila, singurele masuri care ar putea stopa, in acest moment, disparitia medicamentelor de pe piata.
Piata de medicamente a scazut in ultimele 12 luni cu 4,4%, in principal din cauza scaderii medicamentelor pe baza de prescriptie in farmacii cu 7,5%, conform datelor de piata furnizate de Cegedim. Pe unele segmente de importanta majora pentru sanatatea populatiei, precum cel al bolilor cardiovasculare, piata a scazut cu 18,6%.
„Accesul pacientilor la tratament este din ce in ce mai dificil, in conditiile unei presiuni fiscale considerabile asupra producatorilor de medicamente si a unei subfinantari evidente a sistemului de sanatate,” a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al ARPIM.
Industria farmaceutica reaminteste ca taxa clawback a fost introdusa in 2009 ca o masura temporara, in contextul crizei financiare, si a afectat exclusiv producatorii de medicamente, care acopera astfel intreg deficitul public de finantare pe piata medicamentelor din Romania (aproximativ 1,5 miliarde lei in anul 2015). Rezultatul unor politici care au mentinut medicamentele la preturi minime, impreuna cu presiunea fiscala nesustenabila determinata de taxa clawback, au facut ca mii de medicamente sa dispara de pe piata, in timp ce introducerea unor medicamente noi este foarte restrictiva.
„Taxa clawback este un esec evident. Economiile pe care statul pretinde ca le-a facut cu ajutorul preturilor mici si al suprataxarii vor fi cu mult depasite de cheltuielile pentru tratarea unor afectiuni mult mai grave, cauzate de lipsa medicamentelor uzuale, care au disparut,” a declarat Laurentiu Mihai, Director Executiv al APMGR. Cele doua asociatii atrag atentia ca dezbaterea despre o noua politica de preturi a medicamentelor este incompleta, in conditiile mentinerii in orice forma a taxei clawback.
De altfel, eliminarea taxei clawback si evitarea de a fi sub minimului european al preturilor sunt masuri necesare si normale, in conditiile in care nu mai exista motivatia crizei economice, din ce in ce mai multe medicamente sunt retrase de pe piata si unii pacienti sunt pusi in situatia de a nu mai avea acces la medicamentele de care au nevoie.
Industria farmaceutica isi exprima disponibilitatea de a lucra impreuna cu autoritatile pentru identificarea unor masuri care sa duca la institutirea unui sistem sustenabil si predictibil de acces al pacientilor la medicamente si care sa raspunda cu adevarat interesului pacientului si al economiei romanesti.