BUCURESTI, 15 SEPTEMBRIE 2015 – ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, cere autoritatilor eliminarea politicilor fiscale abuzive din domeniul farmaceutic pentru a repune sistemul de sanatate din Romania pe baze sustenabile, in acord cu recomandarile Comisiei Europene.

Implementarea unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice impreuna cu politici nationale de incurajare a utilizarii acestor medicamente ar aduce economii importante statului si pacientului, asa cum se intampla deja in multe state europene. Modelele de succes de la nivel european au fost prezentate in premiera in Romania marti, in cadrul celei de-a doua editii a conferintei International Health Forum 2015, organizata de APMGR, cu sprijinul Asociatiei Europene a Medicamentelor Generice si Biosimilare (EGA) si al partenerilor media Mediafax, Adevarul, Hotnews, Revista Politici de Sanatate si Sfatul Medicului.

APMGR considera ca mentinerea actualului cadru de reglementare va duce la disparitia medicamentelor ieftine de pe piata si la colapsul industriei farmaceutice locale.

De la prima editie a conferintei International Health Forum, in 2013, au disparut deja peste 1.300 de medicamente ieftine de pe piata din Romania, ceea ce a privat multi pacienti de tratamente salvatoare de vieti. In plus, politica fiscala a determinat ratarea unor investitii de peste 50 de milioane de euro in industria farmaceutica locala” a declarat Dragos Damian, Presedintele APMGR. Conform calculelor APMGR, alte 1.200 de medicamente de calitate si cu costuri accesibile vor trece sub pragul rentabilitatii in urmatorul an. Disparitia acestora din farmacii va scadea semnificativ accesul la tratament al pacientilor, intrucat acestia vor fi obligati sa le inlocuiasca cu medicamente alternative, mult mai scumpe, si sa plateasca din buzunar diferenta.  In plus, productia locala de medicamente cu prescriptie va continua sa scada pana cand Romania va deveni o tara eminamente importatoare de astfel de medicamente.
Producatorii de medicamente sunt singurii care, pe langa impozitul pe profit, plata salariilor si a contributiilor sociale, platesc si 25% din cifra de afaceri pentru taxa clawback. Este o suma uriasa care decapitalizeaza si detehnologizeaza companiile farmaceutice, fortandu-le sa-si restranga productia la medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala si sa blocheze orice planuri de investitii in dezvoltarea activitatilor industriale locale,” a declarat Damian.

APMGR cere ca primul pas pentru crearea unui sector farmaceutic sustenabil sa fie implementarea imediata a unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proportii de maxim 65% in calculul variabilei ‘p’ din formula clawback, care ar corela sarcina fiscala cu politica de preturi in domeniul medicamentelor.

Fac un apel catre Ministerul Sanatatii si Presedintele Romaniei sa intervina neintarziat pentru salvarea acestei industrii strategice pentru Romania, in beneficiul economiei si al pacientilor,” a declarat Damian.