BUCURESTI, 13 DECEMBRIE 2017 Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR) si Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) acuza Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor Publice ca actioneaza deliberat pentru disparitia medicamentelor ieftine de pe piata din Romania si pentru distrugerea industriei locale producatoare de medicamente.
„Nu putem avea o alta explicatie pentru faptul ca nici cu ocazia bugetului pentru anul 2018 cele doua ministere nu au luat nicio masura pentru protejarea medicamentelor generice ieftine, a caror disparitie de pe piata este confirmata de entitati independente,” declara Adrian Grecu, Presedintele APMGR. Conform companiei de cercetare si studii de piata CEGEDIM, 60% din cele peste 2.300 de medicamente care risca sa dispara de pe piata in perioada urmatoare sunt medicamente sub 25 de lei, utilizate de peste 8,5 milioane de pacienti si in marea lor majoritate fabricate in Romania
„Toate avertismentele medicilor si industriei sunt pur si simplu ignorate de Ministrul Sanatatii Florian Bodog si cel al Finantelor, Ionut Misa, desi criza medicamentelor ieftine afecteaza in principal pe cei mai napastuiti dintre romani, pe batrani si pe bolnavii cronici si are un efect catastrofal asupra liniilor de productie ale fabricilor locale,” declara Dragos Damian, Director Executiv PRIMER. „Este neinteles cum doi ministri social-democrati actioneaza impotriva propriului electorat si a programului de guvernare,” adauga Damian.
APMGR si PRIMER considera ca impunerea taxei clawback asupra medicamentelor ieftine este principala cauza a disparitiei acestora.
„Am inteles constrangerile bugetare care au dus la introducerea acestei taxe, dar nu putem fi de acord cu aplicarea acesteia in mod uniform, in conditiile in care nu medicamentele ieftine sunt acelea care cresc cheltuielile statului,” a declarat Grecu. „Prin continuarea acestei politici, Ministrul Sanatatii si Ministrul Finantelor Publice prejudiciaza bugetul de stat, pentru ca unele medicamente ieftine sunt pur si simplu inlocuite cu variante mai scumpe,” aduga Grecu.
APMGR si PRIMER considera ca recentele acuzatii vehiculate in mass media de fosti oficiali din domeniul sanatatii, care acuza nediscriminat companiile farmaceutice de promovarea unor interese pur comerciale, sunt absurde. „Nu companiile farmaceutice sunt acelea care au alocat pentru consumul cu medicamente un buget ramas la nivelul anului 2012. Nu acestea au gandit o taxa clawback care se aplica in mod uniform si medicamentelor care costa mii de euro si celor ieftine si care duce la disparitia de pe piata a celor din urma,” spune Grecu.
APMGR si PRIMER considera ca sustinatorii unei taxe clawback aplicate uniform in numele protejarii bugetului de stat nu fac decat sa fie partasi la distrugerea economiei romanesti. „De criza medicamentelor ieftine beneficiaza anumite corporatii si anumiti distribuitori, in detrimentul producatorilor locali si spre paguba pacientului roman,” spune Dragos Damian.
„Fabricile de medicamente din Romania sunt un sector economic cu inalta valoare adaugata, platesc taxe si impozite in tara, au creat mii de locuri de munca pentru personal de inalta calificare si asigura medicamente esentiale pentru pacientii romani, dar sunt complet ignorate de autoritati,” adauga Damian. „Nu cerem favoruri, cerem un tratament egal. Nu e corect sa stam la aceeasi masa, unii sa mancam fasole, altii icre negre, dar nota de plata sa fie impartita egal,” spune Damian. Producatorii romani de medicamente asigura 8.000 de locuri de munca si platesc la Bugetul de Stat doar taxe pe salarii in valoare de aproximativ 80 milioane euro anual.
APMGR si PRIMER considera ca atat Ministrul Sanatatii cat si Ministrul Finantelor Publice trebuie sa actioneze imediat sau sa-si asume raspunderea pentru problemele de sanatate ale celor care nu-si vor mai gasi medicamentele de zi cu zi si pentru cei care-si vor pierde locurile de munca in fabricile romanesti de medicamente.
„Am facut un apel catre Prim-Ministrul Mihai Tudose pentru a sprijini eforturile noastre de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele ieftine. Speram sa o faca inainte ca lipsa de reactie a celor doi ministri sa aiba efecte catastrofale asupra populatiei si economiei,” spune Adrian Grecu.