• Guvernul, reprezentat de Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor Publice, a respins orice propunere formulata de reprezentantii companiilor membre APMGR, ignorand efectele economice si sociale extrem de grave pe care aceasta taxa le produce;
  • Producatorii de medicamente generice, majoritatea acestora avand unitati de productie In Romania, nu au alta solutie decat insolventa sau re-evaluarea portofoliului de produse: sute de medicamente cu pret accesibil risca sa dispara de pe piata;
  • APMGR cere FMI si Comisiei Europene sa se pronunte public asupra impunerii taxei clawback In forma actuala, In contextul efectelor grave pe care aceasta le poate avea asupra starii de sanatate a populatiei Romaniei.

BUCURESTI, 26 IUNIE 2012 – Companiile membre ale Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) anunta ca discutiile cu Guvernul pentru revizuirea taxei clawback au esuat, In contextul In care autoritatile au respins orice propunere formulata de reprezentantii industriei producatoare de medicamente generice.

„Nu mai putem participa la discutii In care se aude o singura voce si In care sigurul interes este cel financiar, ignorandu-se efectele economice si sociale deosebit de grave pe care aceasta taxa le produce,” a declarat Laurentiu Mihai, director executiv APMGR. „Cerem Inca o data implicarea personala a Primului Ministru Victor Ponta si a Ministrului Finantelor Publice Florin Georgescu pentru deblocarea situatiei,” a adaugat Mihai.

In contextul in care principalul argument al Guvernului pentru mentinerea taxei In formula actuala este Indeplinirea acordului cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, companiile membre APMGR au cerut celor doua institutii sa se pronunte public asupra mentinerii taxei clawback In forma actuala. „Refuzam sa credem ca FMI si CE sustin o solutie care duce In mod clar la limitarea accesului romanilor la medicamente si la distrugerea industriei farmaceutice locale,” a declarat  Mihai.

Producatorii de medicamente generice au cel mai mult de suferit de pe urma acestei taxe, In ciuda faptului ca au o contributie importanta la economia reala – in total, activitatile lor asigura 8.000 de locuri de munca In Romania si aduc o contributie Insemnata la finantele publice prin impozite directe si indirecte. Intrarea In insolventa a acestor producatori Inseamna sfarsitul industriei romanesti de medicamente.

Pentru majoritatea producatorilor de medicamente generice, evitarea insolventei nu se va putea face decat prin re-evaluarea portofoliului de produse, renuntandu-se la acele medicamente compensate care, datorita nivelului taxei clawback, au ajuns sub pragul de rentabilitate. Pentru a da o imagine clara asupra gravitatii situatiei, APMGR a solicitat companiei de cercetari de piata CEGEDIM sa identifice primele 100 de medicamente care risca sa dispara de pe piata ca urmare a aplicarii taxei clawback In forma actuala. Lista celor 100 de medicamente este anexata la comunicat.

Companiile membre APMGR continua sa sustina urmatoarele principii In construirea unei taxe clawback sustenabile de catre industrie:

  • Taxa trebuie sa fie previzibila si plafonata la o valoare maxima realista si accesibila producatorilor de medicamente generice;
  • Utlizarea mecanismului claw back pentru controlul cresterii disproportionate a vanzarilor de medicamente si nu pentru acoperirea unui deficit al bugetului public;
  • Baza de calcul a taxei trebuie sa fie pretul de vanzare al producatorului, nu pretul de raft;
  • Consumul real din anul anterior trebuie sa fie suma de referinta folosita la calcularea taxei;
  • Termenele de plata ar trebui sa fie corelate cu termenele de decontare – un plan clar definit de reducere a acestor termene la maximum 60 de zile;

In plus, aplicarea unei noi taxe clawback trebuie sa se faca numai dupa o revizuire a calculului pentru primele doua trimestre ale anului 2012.