BUCURESTI, 10 NOIEMBRIE 2014– Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, solicita viitorului presedinte al Romaniei sa faca toate demersurile necesare pentru a salva industria farmaceutica locala. In acest sens, APMGR semnaleaza celor doi candidati la functia de Presedinte al Romaniei, domnul Victor Ponta si domnul Klaus Johannis, situatia critica in care se afla industria farmaceutica locala, impinsa spre insolventa de un cadru fiscal din ce in ce mai impovarator.

Actualizarea recenta a listei de medicamente compensate si gratuite si introducerea acordurilor cost-volum, in absenta unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamente generice si a suplimentarii bugetului public pentru medicamente, vor genera o crestere suplimentara a nivelului taxei clawback, ceea ce va impinge spre insolventa producatorii de medicamente generice din Romania. Aflati deja intr-o situatie critica pe fondul cresterii taxei clawback la cel mai mare nivel inregistrat pana in acest moment – 21% in T3 2014, fata de 14,5% in perioada similara a anului 2013, – producatorii locali vor fi obligati sa inchida liniile de productie ale medicamentelor cu costuri accesibile, utilizate zilnic de cele mai vulnerabile categorii sociale.

In ciuda numeroaselor apeluri, autoritatile competente nu numai ca nu au facut nimic pentru salvarea acestei industrii, considerata strategica pentru economia Romaniei, ci au adoptat o serie de masuri care vor accentua cresterea taxei clawback, ceea ce va duce iminent la sufocarea producatorilor locali, lasand astfel sute de mii de bolnavi fara medicamente de baza si mii de romani fara locuri de munca,” a declarat Dragos Damian, Presedinte al APMGR.

Romania este singura tara din Europa care nu a implementat politici de protectie a medicamentelor de baza, a medicamentelor generice, pentru a asigura acces la tratamente medicale pentru cat mai mul?i pacienti.

In absenta unor politici echitabile, care sa elimine suprafiscalizarea industriei farmaceutice locale, mii de oameni isi vor pierde locurile de munca, iar medicamentele cu preturi accesibile vor disparea de pe piata, cu efecte catastrofale asupra sistemului sanitar si a starii de sanatate a romanilor.