FORMA REVIZUITA A METODOLOGIEI DE CALCUL A PRETURILOR MEDICAMENTELOR SI CONTINUAREA APLICARII DISCRIMINATORII A TAXEI CLAWBACK VA PERPETUA DISPARITIA MEDICAMENTELOR DE PE PIATA, CU CONSECINTE MAJORE ASUPRA STARII DE SANATATE A POPULATIEI DIN ROMANIA.

BUCURESTI, 18 OCTOMBRIE 2016

STIMATE DOMNULE PRIM MINISTRU AL ROMANIEI DACIAN CIOLOS,

Producatorii de medicamente, membri ai Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), dintre care o parte au si activitati de productie in Romania se opun in mod categoric revizuirii metodologiei de calcul a preturilor medicamentelor in forma propusa de Ministerul Sanatatii si fac un apel catre Cabinetul pe care-l conduceti si catre dumneavoastra personal de a lansa o dezbatere reala asupra politicii medicamentului in Romania.

NOUA METODOLOGIE DE CALCUL A PRETURILOR MEDICAMENTELOR NU ESTE DECAT O REVIZUIRE A VECHIULUI ORDIN DE PRETURI SI NU AMELIOREAZA IN NICIUN FEL SITUATIA GRAVA IN CARE SE AFLA PACIENTII ROMANI, CARE SUNT LIPSITI DE TRATAMENTE FARMACEUTICE ESENTIALE DIN CAUZA DISPARITIEI A MII DE MEDICAMENTE DE PE PIATA IN ULTIMII ANI. Cei mai afectati sunt pacientii cronici, cei care sufera de afectiuni cardiovasculare, digestive, de afectiuni ale sistemului nervos sau de afectiuni reumatice, dar si bolnavii de cancer.  Populatia in varsta este cea mai expusa, atat prin prisma veniturilor reduse, cat si prin faptul ca sunt cei mai afectati de aceste boli.

In ciuda angajamentelor luate si a promisiunii de a folosi experienta tarilor europene cu expertiza in politicile de sanatate, Ministerul Sanatatii a propus doar schimbari minore ale metodologiei, continuand sa discrimineze medicamentele generice, care raman afectate de aplicarea aceleiasi duble referentieri, la cel mai mic pret din 12 tari de referinta si la 65% din pretul medicamentului inovativ. Schimbarea metodologiei de calcul doar pentru un numar limitat de medicamente, cele aflate pe lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii ca medicamente esentiale, la numai 24 de luni de la intrarea in vigoare a noului ordin, nu poate avea un impact benefic atat timp cat acestea vor continua sa fie penalizate de efectele negative ale taxei clawback, aplicata nediferentiat, atat medicamentelor generice, cat si celor inovative. De altfel, desi s-a demonstrat ca efectul taxei clawback asupra medicamentelor generice, in contextul actualei metodologii de calcul al preturilor, este principalul factor care a dus la disparitia a circa 2.000 de medicamente de pe piata in ultimii ani,  Ministerul Sanatatii continua sa refuze sa avizeze pozitiv proiectul de lege pentru introducerea unui clawback diferentiat, aflat in dezbaterea Camerei Deputatilor. Acest proiect a fost deja adoptat de Senat si are un efect neutru asupra cheltuielilor de la Bugetul de Stat.

In plus, MODIFICAREA METODOLOGIEI DE CALCUL A PRETURILOR PROPUSA DE MINISTERUL SANATATII DISTORSIONEAZA MEDIUL CONCURENTIAL prin introducerea unei reduceri graduale a pretului doar pentru medicamentele off-patent (medicamente inovative iesite de sub brevet), fara ca de un asemenea mecanism de reducere treptata sa beneficieze si medicamentele generice.

In aceste conditii, numeroase medicamente generice esentiale cu preturi accesibile vor continua sa dispara in mod accelerat de pe piata in perioada imediat urmatoare, iar productia de medicamente in Romania (care este exclusiv formata din producatori de medicamente generice) poate scadea simtitor, cu efecte dramatice asupra locurilor de munca si a veniturilor la Bugetul de Stat.

APMGR face un apel pentru implicarea dumneavoastra directa in incercarea de a reforma sistemul de sanatate din Romania, atat prin disponibilitatea pentru dialog, cat si prin lansarea unei dezbateri reale care sa identifice cele mai bune solutii de reglementare a politicii de preturi a medicamentelor. APMGR CONSIDERA CA O STRATEGIE A MEDICAMENTULUI IN ROMANIA NU ARE NEVOIE DE REVIZUIRI MINORE ALE VECHILOR POLITICI, CI DE O ABORDARE COMPLEXA, CARE SA INCLUDA PE LANGA MASURI ADMINISTRATIVE LEGATE DE PRET SI MASURI FISCALE, PRECUM INTRODUCEREA IMEDIATA A CALCULULUI DIFERENTIAT AL TAXEI CLAWBACK PENTRU MEDICAMENTELE GENERICE. Ulterior, consideram necesara eliminarea totala a acestei taxe, controlul cheltuielilor pentru sanatate putand fi asigurat de alte masuri mai adecvate economic si care sa nu puna in pericol accesul pacientilor la tratament.

APMGR isi exprima, inca o data, disponibilitatea de a lucra impreuna cu autoritatile pentru identificarea celor mai bune masuri pentru aceasta reglementare importanta, care afecteaza atat pacientii cat si industria farmaceutica din Romania, o industrie strategica pentru economia nationala.

ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR)

DESPRE APMGR:
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) -www.apmgr.org- este o organizatie non-guvernamentala si indepedenta, care isi propune sa contribuie in mod activ la imbunatatirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacientii romani.
Companiile membre APMGR au capacitati de productie in Bucuresti, Cluj-Napoca, Targu Mures si Constanta unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice si antialergice, pana la produse oncologice de inalta clasa. Industria generica locala contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurand peste 8.000 de locuri de munca. APMGR este afiliata la Medicines for Europe -www.medicinesforeurope.com- organizatia reprezentativa a industriei producatoare de medicamente generice si biosimilare din Europa.
APMGR reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din Romania: Actavis, Accord Healthcare, Biofarm, Cipla, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Terapia-a Sun Pharma company, Teva, Zentiva.