BUCURESTI, 14 MAI 2015– ASOCIATIA PRODUCATORILOR DE MEDICAMENTE GENERICE DIN ROMANIA (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, atrage atentia, cu ocazia Zilei Mondiale de lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale (marcata in data de 17 mai), asupra riscurilor grave la care sunt supusi pacientii cu afectiuni cardiovasculare din Romania, prin limitarea accesului la tratament, in urma disparitiei medicamentelor ieftine de pe piata.
Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai mari probleme de sanatate publica din Romania, afectand peste 40% din populatia adulta. APMGR avertizeaza ca actuala tendinta de disparitie a medicamentelor cu preturi mici de pe piata va avea un impact ingrijorator indeosebi asupra populatiei in varsta, care in proportie de 80% sufera de afectiuni cardiovasculare, intrucat acest segment de populatie nu-si va mai permite sa-si plateasca tratamentul lunar.
„Doar 59% dintre cei peste 7 milioane de romani care sufera de hipertensiune arteriala urmeaza un tratament antihipertensiv, respectiv 2 din 3 femei si 1 din 2 barbati. Tratamentul poate fi realizat cu costuri mici, prin utilizarea medicamentelor generice. Cu toate acestea autoritatile refuza sa aiba o abordare responsabila, actionand, prin masurile luate in ultimii ani, impotriva acestei categorii de medicamente. Efectele sunt previzibile: limitarea si mai mare a accesului la tratament si cresterea in continuare a mortalitatii de cauze cardiovasculare, tendinta ingrijoratoare, in conditiile in care Romania se afla deja pe primele locuri in Uniunea Europeana la acest indicator,” a declarat Laurentiu Mihai, Director Executiv APMGR.
APMGR anunta ca o continuare a actualelor politici din domeniul medicamentelor, anume mentinerea taxei clawback in forma actuala si a unei politici de pret discriminatorii pentru medicamentele generice, risca sa reduca si mai mult numarul de medicamente generice disponibile in Romania, facand astfel si mai dificil accesul la tratament pentru bolnavii din Romania.